Hälsa

BEHÖVS KOSTTILLSKOTT?

Kosttillskott eller inte? En fråga med argument nog att fylla hela veckans tv-tablå med diskussion, vinklingar och åsikter. Dessutom finns en överdos med information enkelt att tillgå genom hemsidor, fysiska butiker, tidningar och böcker. Vilket såklart är bra, men det kan även ge en känsla utav att man är fast i en djungel av för mycket information och intryck. Så. Dags att avdramatisera ämnet lite, för det behöver inte vara så komplicerat! Börja med att utgå ifrån dig själv och din egen kosthållning.

  • Får du i dig frukt och grönsaker varje dag?
  • Har du en stadig proteinkälla vid varje stor måltid?
  • Äter du färgglatt och varierat?
  • Känner du dig pigg och i balans?
  • Får du ut det du vill utav din träning och utvecklas?
  • Om svaret är JA på dessa frågor så ge dig själv en klapp på axeln, det är några utav grundstenarna i vad du ska sträva efter för att hitta en blaserad kost och en kropp som mår bra
  • Misstänker du däremot att din kost påverkar ditt humör, din energi eller din träning negativt så börja med att skriva ned vad du äter under vanlig dag för att få en bättre helhetsbild av din kost. Kosttillskott ska komplimentera din kost och inte ersätta den, den ska alltså agera som en sidekick och finnas för att boosta upp de näringsämnena som du inte fått i dig genom maten du äter.

 

Tre tips på hur du kan tolk din kropp kommer här, men kom ihåg att du som individ är unik och vad som fungerar för mig kanske inte fungerar 100% för dig.

  1. Är du ofta trött så kan en utav anledningarna vara att du saknar vitaminer i kroppen. Lösningen kan vara så enkel som att lägga in en apelsin om dagen, eller försöka äta lite mer grönsaker till dina matlådor. Just nu anstränger jag mig extra för att få in en grön sallad till middagen, liksom att äta min dagliga apelsin. Vilket faktiskt känns bra, och gott!
  2. Proteinpulver eller inte? Om du tror att du ligger på ett proteinunderskott (som de flesta som tränar är livrädda för p ga sämre muskeluppbyggnad) så är marknaden för proteinpulver gigantisk. Tillskottet finns i de flesta smaker som choklad, vanilj, jordgubb eller banan, och det finns även proteinpulver som är framställt på ärtor om man inte vill äta mjölkbaserade produkter. Har du svårt att få i dig ditt dagliga proteintillskott genom maten så fungerar proteinpulver att blanda ihop med frukostgröten, mixa ned tillsammans med bananpannkakorna eller dricka som den är. Smaken är dock ganska syntetisk, och jag föredrar att äta mer proteinrik mat (kött, fisk, bönor, nötter ex) i min kost framför ett pulver.
  3. Problem med kramp i musklerna kan uppkomma efter träningspass och behöver inte betyda att du har någon näringsbrist eftersom du stressat dina muskler under träningen. Men om krampen känns återkommande och annorlunda från den vanliga träningsvärken så kan det innebära att kroppen saknar mineral. Just nu boostar jag t ex kroppen lite extra med Magnesium då jag haft problem med kramp i benmusklerna, men långsiktigt ska tillskottet bytas ut mot bladgrönsaker/nötter/baljväxter.

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply