Träning

FÖRBÄTTRAR DINA TRÄNINGSRESULTAT MED MUSKELKONTAKT

Muskelkontakt är ett diffust ord som kan vara svårt att förstå om man inte upplevt det själv. Kort och gott innebär det att muskel och hjärna samarbetar för att träna specifika muskelfibrer, och alltså att du känner exakt vilken muskel du tränar i en övning. Detta ökar ditt medvetande kring hur din kropp fungerar och ger därför också ett bättre resultat i din träning. För att hitta muskelkontakt finns det flera olika knep att ta till.

  1. Peta på muskeln. Det låter kanske konstigt, men ett enkelt sätt att öka upp din muskelmedvetenhet är genom att trycka på den muskeln som ska vara aktiverad under övningen. Testa genom att lätt trycka med pekfingret på din axel nu när du ändå sitter här och läser. (O)medveten så blev du mer fokuserad på den kroppsdelen precis i det ögonblicket, och det är precis så du kan sammankoppla muskler med nervsystemet i gymmet. Såklart kan detta vara svårt att göra själv i en övning, men har du en vän eller tränare i närheten så be denna hjälpa dig.
  2. Lyft inte för tungt. Ett utav de vanligaste problemen är att det läggs på för mycket vikt i övningen innan du lärt dig tekniken i övningen. Tunga vikter i kombination med en bristande teknik leder till att du rekryterar felaktiga muskler i övningen, du lär in ett felaktigt rörelsemönster och ökar risken skador. Backa lite och känn efter vilka muskler det faktiskt är som ska arbeta i övningen istället.
  3. Var medveten om vad du tränar, alltså vilken muskel det är som ska jobba i övningen. Tränar du rygg i en sittande roddmaskin så är det alltså ryggen som ska jobba, och det är här du ska känna att det bränner i musklerna. Inte i nacken eller ländryggen. Fokusera på din träning, hitta din hållning och tänkt på den arbetande muskeln under övningen. Tänk rygg, rygg, rygg.
  4. Isolera övningen. All cred till stora övningar som knäböj och marklyft, men vill du träna upp din kontakt till en specifik muskel så kan det vara en bra idé att introducera övningar som fokuserar att trötta ut en specifik muskel eller muskelgrupp. På så sätt slipper hjärnan hålla koll både på den primära muskeln som jobbar, muskler som hjälper den arbetande muskeln och muskler som håller emot den primära muskeln i övningen. Isoleringsövningar minimerar de andra komponenterna och lägger ett större fokus på muskeln i arbete. Exempel på sådana här övningar är leg extension (benspark i maskin), biceps curls eller triceps puschdown (tricepspress) i kabelmaskin.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply