Träning

HÖSTENS KONDITIONSTRÄNING

Jag gillar hösten och allt vad årstiden innebär. Orangefärgade träd, frisk luft och väder som bjuder in till myskvällar inomhus. Hösten stavas MYS med stora bokstäver, och dagar då solen kikar fram så finns det inget bättre än ta en promenad eller på något sätt vara aktiv utomhus. Det ger så himla mycket energi, och känslan utav att komma in efter en dag utomhus är bland den bästa som finns!

 

Utöver det så innebär hösten ändringar i konditionsträningen för många, och vill man inte springa eller promenera utomhus dagar då det regnar eller blåser, så finns det såklart andra alternativ till att få upp konditionen. Kondition tränas inte enbart upp genom löpning och lösningen till svettiga pass inomhus innebär inte nödvändigtvis att du måste svira på dig löparskorna för att springa på löpbandet. Här är några exempel att lägga in i höstens konditionsplanering:

  1. PLYO. Plyoträning innebär generellt övningar som inkluderar hopp. Tänk boxhopp, utfallssteg med hopp, knäböj med hopp, burpees, osv. Bara fantasin sätter gränser här egentligen, och ett pass behöver inte vara så komplicerat. Välj ut 5 olika övningar med hopp, och jobba varje övning 30 sekunder x 5 omgångar med 30 sekunder vila emellan. Exempel: 30 sekunder knäböj med hopp, 30 sekunder vila – 30 sekunder knäböj med  hopp – 30 sekunder vila osv tills du gjort samma övning 5 gånger, innan du går vidare till nästa övning. Totalt blir passet 25 minuter långt. Tänk att hoppen ska involvera mycket kraft och explosivitet under passet!
  2. Intervaller på roddmaskin. Roddmaskinen är en riktigt bra konditionsmaskin som ofta kanske glöms bort på gymmet. Här involveras så många muskler i rörelsen, och dessutom så är det ett bra sätt att kombinera både styrka och kondition i en övning. Exempel på ett kort intervallpass kan var 20 sekunder hårt arbete och 40 sekunder långsamt tempo (aktiv vila) x 8 omgångar. Kalas att lägga in i slutet utav ett styrketräningspass exempelvis.
  3. Promenad på löpbandet (utan ursäkter). Koppla i lurarna, slå på din favoritserie och smäll igenom 1-2 avsnitt utav din favoritserie på mobilen. Så enkelt gör man en långpromenad på löpbandet rolig och effektiv! Ha gärna en lutning på mellan 2-6 och en hastighet på 5,5-6,5 för att få upp ett flås. Håll inte kvar händerna på löpbandets räcken när du går, utan låt armarna följa med i rörelsen när du rör dig. Multitasking i sitt esse.

 

Lycka till

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply