Träning

TESTA VÅGTRÄNING

Det pratas ofta om att man ska testa nya övningar för att utveckla och utmana muskelgrupperna i kroppen. Jag gillar det konceptet, det ger utrymme till att vara kreativ och man kan plötsligt hitta till en ny favoritövning. Men, med det sagt så finns det även andra koncept att testa på för att utmana och “chocka” musklerna till utveckling, utan att behöva byta ut nuvarande träningsschema.

Vågträning (eller wave training) har ingenting med vatten att göra utan grundar sig på principen att träna i vågor. Alltså i en ojämn ström. Det kan exempelvis innebära att du planerar två veckor då du kör tung styrketräning med låga repetitioner och ökad vikt, medans du tredje veckan fokuserar på en lägre vikt med höga repetitioner. Det vill säga två veckor tung styrketräning – en vecka volymträning – två veckor tungt styrketräning – en vecka volymträning. Eller tvärt om. Ni förstår konceptet, man varierar helt enkelt intensiteten i sin träning, men behåller samma övningar som innan.

Vågträningen kan utföras på flera olika sätt, och jag har personligen valt att dela upp principen under en och samma övning på mina pass. En övning som ska tas igenom på 4 set/omgångar delas då upp i två set med tyngre vikter/låga repetetioner och två set med lättare vikter/högre repetitioner. Vila mellan varje set är 60-90 sekunder (se exemplet nedan). Anledningen till att vågträningen skulle fungera i det här sammanhanget är att du rekryterar mer muskelfiber under tiden du jobbar med den tunga vikten på låga repetitioner, och när du sedan går över till de lättare vikterna så byggs mer volym i musklerna. Tänk även på att inte rusa genom övningarna, utan fokusera på de musklerna som jobbar och hitta din kontakt i muskeln under varje repetition för ett hållbart resultat.

 

Enkelt förklarat kan en övning delas upp på följande vis:

  • Set 1: Tyngre vikt (6-8 reps)
  • Vila 60 – 90 sekunder
  • Set 2: Lättare vikt (12-15 reps)
  • Vila 60 – 90 sekunder
  • Set 3: Tyngre vikt (6-8 reps)
  • Vila 60 – 90 sekunder
  • Set 4: Lättare vikt (12-15 reps)

 

Ytterligare en engelsk version utav wave training finns att läsa om HÄR.

Lycka till med din träning!

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply