3 goda julfrukostar att njuta av i december

Jag har samlat mina topp 3 favoritrecept på goda frukostar med julkryddor som du kan njuta av, helt utan vitt socker och gluten.
Om man inte vill att hela december ska bli en enda lång fika med pepparkakor och lussebullar varje dag, så kan man faktiskt njuta ändå utav saffran, nejlika, kardemumma, ingefära och kanel. Att äta en mysig adventsfrukost på helgen med tända ljus och en god lussebullegröt är inte helt fel.

December är här och julpyntet är framme. Julbelysningen glittrar över Stockholms gator och julmusiken spelas på repeat. Jag tillhör de som älskar julen och allt där till, därför passar jag på att njuta extra mycket av juliga kryddor och goda recept med jultema under december månad.

BANANPANNKAKOR MED SAFFRAN OCH BLÅBÄR

Söta, fluffiga plättar med smak av saffran som toppas med varma blåbär och ekologisk lönnsirap.

RECEPT BANANPANNKAKOR MED SAFFRAN (1 portion)
2 ägg 
1 banan
1 dl glutenfria havregryn
1/2 pkt saffran
1 tsk bakpulver
En nypa salt
Neutral kokosolja till stekning

Läs mer Julbaka tillsammans – 3 hälsosamma favoriter på dessertbordet

GÖR SÅ HÄR
Mixa havregrynen till ett mjöl. Blanda sedan ihop noga med resten av ingredienserna (mosa bananen med en gaffel). Klicka ut små plättar och stek på medelvärme ett par minuter på varje sida.

PEPPARKAKSGRÖT

Pepparkaksgröten påminner om en mjuk pepparkaka. Kombinationen mandelsmör, kokosgrädde och russin är magisk.

RECEPT PEPPARKAKSGRÖT (1 portion)
1 dl glutenfria havregryn 
3 dl vatten
En nypa salt
2 tsk pepparkakskrydda 
1 tsk valfri sötning (tex sukrin)

Topping
Krusbär
Mandelsmör
Kokosgrädde
Mandlar
Russin 
Havremjölk

GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp på svag värme havregryn, vatten och salt. Rör runt ofta. Tillsätt pepparkakskryddorna och sötning och koka tills du har en krämig konsistens. 
2. Värm havremjölk på en kastrull till ljummen och skumma den lite lätt. Servera med toppingen.

SAFFRANSGRÖT/LUSSEBULLEGRÖT

Som en lussebulle fast i grötform!

RECEPT SAFFRANSGRÖT (1 portion)
1 dl glutenfria havregryn 
3 dl vatten
En nypa salt
1/2 påse saffran
1 tsk valfri sötning (tex sukrin)

Topping
Kokosflingor
Chiafrön
Mandlar
Russin 
Havremjölk

GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp på svag värme havregryn, vatten och salt. Rör runt ofta. Tillsätt saffran och sötning och koka tills du har en krämig konsistens. 
2. Värm havremjölk på en kastrull till ljummen och skumma den lite lätt. Servera med toppingen.

För fler hälsosamma, lättlagade recept och bakverk, besök http://lisaanilsson.se / instagram @foodbylisanilsson

Du kanske även gillar Så äter du smartare i jul, dietisten tipsar: “välj ut dina guldkorn på julbordet och njut”


LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.