
Kål är bland det absolut nyttigaste vi kan äta, fullproppad med C-vitamin och antioxidanter! Just spetskål är lite mildare och sötare i smaken än de övriga kålsorterna, vilket passar bra för de som inte är så vana vid att äta kål.
Under grillsäsongen är det väldigt smidigt att grilla spetskål, annars blir det minst lika bra att tillaga i ugnen. Den blir smörig och mjuk inuti och krispig på det yttre bladen. Bjud på detta antingen som förrätt eller servera tillsammans med övriga grönsaker och tillbehör som en komplett huvudrätt.
Förslag på tillbehör att äta till: Rotfrukter/grönsaker i ugn (sötpotatis, zucchini, majs, palsternacka.) En fräsch sommarsallad och en god avokadoröra på avokado, citron, koriander och vitlök.
Att laga hälsosamma och goda middagar med mycket grönt tar inte så lång tid som många tror. Mat som lagar sig själv i ugnen är därför ett superbra tips när man vill spara tid.

Recept spetskål i ugn
1 stort spetskålhuvud
Olivolja och salt
Umamivinägrett
- 1 msk färsk ingefära, finriven
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 1 msk japansk soya
- 2 msk olivolja
- 1 tsk kokossocker
Gör så här
1. Skär spetskålen i klyftor (se bild), skär bort roten. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla på olivolja och salta. Ugnsbaka på 200 grader i ca 15-20 minuter tills den fått en gyllenbrun yta.
2. Medan kålen är i ugnen blandar du ihop ingredienserna till vinägretten. Häll sedan över kålen när den är klar.
Sugen på fler snabba “plåtmatrecept”? Testa i så fall detta goda recept på Bakad sötpotatis med kikärtor, fetaost och persiljetzatziki
För fler hälsosamma, lättlagade recept och bakverk, besök http://lisaanilsson.se / instagram @foodbylisanilsson