Coachen tipsar: “Så njuter du av påskgodiset med gott samvete”

Är du en “allt eller inget-personlighet” som har svårt att vara måttlig när påskgodiset åker fram? Du är inte ensam! Här tipsar coachen Anki Ström om hur du njuter av påskgodiset med gott samvete genom att äta mer medvetet. “Påsken står för dörren och med den risken att drabbas av ”allt eller inget-syndromet”. Jag menar såklart all maten, godiset och musten som kommer med påskhelgen och ska stås emot. Eller kanske inte. I min värld handlar det inte om ”allt eller inget” utan att lära sig att förhålla sig till situationen och göra medvetna val …”
Text. Anki Ström Foto. Kaboompics.com

Så njuter du av påskgodiset med gott samvete

Hör du till sorten ”allt eller inget”?

Jag känner många människor som hör till sorten ”allt eller inget”. Kanske är du en av dem och jag erkänner med handen på hjärtat att även jag varit där. ”Allt eller inget” mentalitet behöver inte bara handla om mat och godis utan kan likväl gälla träning, jobb eller relationer. Att du inte har balans i det du gör utan antingen struntar du i det helt och hållet eller så går du ”all in”. Exempelvis kan du inte ta några godisbitar utan tömmer hela påsen. Du kan inte smyga igång träningen med några pass i veckan utan går från noll aktivitet till att boka in alla dagar. Är du på ett smörgåsbord vet du inte till dig av allt som bjuds utan äter av allt, allt, allt. För att det finns och du kan bara inte välja bort något. Det här går att övervinna och träna bort!

Exponera dig för val

I sann KBT-anda säger jag att du ska exponera dig för val. Inte undvika situationerna utan EXPONERA dig för dem. Ha en medveten inställning om att du ska träna dig på att inte köra ”allt eller inget” stuket utan kunna ta en portion påskmat eller några bitar ur påskägget. Bestäm dig innan:

”Idag är det en tallrik som gäller” och njut extra mycket av den

Ät långsammare än vanligt för att lyssna/känna in alla sinnen. Hur smakar det, känns mot tungan, vilka dofter känner du.
Tugga väl så saliven hinner blanda sig med maten för att underlätta matsmältningsprocessen.
Tänk NJUTNING för mat är inte bara näring utan även socialt och gott. Låt det få vara så. Släpp dåligt samvete och skuldkänslor i samband med mat.
Bestäm dig för att DU bestämmer – du är inget offer för omständigheterna utan väljer själv hur mycket/lite du vill äta i det här fallet. Men det samma gäller även vid andra situationer där du upplever ”all eller inget” tankar.

Kanske finns det saker som du vet att du inte kan kontrollera. Som triggar dig på ett sätt som är att likna vid ett missbruk men det är en sak. Många gånger använder vi just ”bristen på kontroll” som en ursäkt för att vi vräker i oss för mycket eller avstår helt. Men det handlar om att träna upp sin förmåga till självkontroll, på ett sunt sätt. Inte varken ”vräka eller späka” sig. Ändra förhållningssätt och hitta balans i vardagen. Vad det än gäller.

Den berömda offerkoftan

Offerkoftan är en annan aspekt. Att tänka ”ja men nu har jag redan tryckt i mig 10 godisbitar så då kan jag lika gärna länsa hela påskägget”. Men är det verkligen så eller är det ytterligare en ursäkt för att få gå loss och slippa ta ansvar för sina egna handlingar. (Och för att det är lite skönt att tycka synd om sig själv.)

Jag vill skicka med dig en hälsning om en påsk i njutningens tecken. Där tiden med nära och kära står i fokus men att god mat, påskgodis och must också hör till och är ok att njuta av. Bort med dåligt samvete och räkna kalorier tyst i huvudet. ”Hur många minuter extra måste jag träna för att förbränna det här”. Förhåll dig till dem valen du hamnar inför och gör dem ansvarsfullt och medvetet. Tänk till innan du plockar på dig från påskbordet om du verkligen vill ha allt du tar eller om det bara är för att det finns. Bli mer medveten om varför du gör som du gör helt enkelt för det är där i det ligger. Och att hitta den berömda balansen som ger utrymme för att leva och vara mänsklig åt alla håll.

Glad Påsk!

Kramar från coachen

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.