Fågel: Currykyckling med matkorn

"Mat utan krångel", säger vår chefredaktör Malin Nylén om receptboken "Hälsosam nordisk mat". Recepten till stor del baserade på nordiska grönsaker och rotfrukter, främst morot, kålrot och vitkål, frukt och bär efter säsong samt fullkorn av havre, korn och råg. Även baljväxter som bönor och linser används. Foto. Privat med Olympus PEN E-PL9

Finns det någon mer utmattande vardagsfras än “vad ska vi äta till middag?” I varje hushåll är det en stackars person, vanligtvis kvinnan, som förväntas komma på-, inhandla och laga dagens middag.
– Jag har länge letat efter hälsosamma och goda recept med korta ingredienslistor som går enkelt att laga. Lättlagad och bra mat som gör dig mätt och förenklar livspusslet för våra läsare, säger vår chefredaktör Malin Nylén. – Hoppas det ska smaka! 

Vad är hälsosam nordisk mat?

Det har gjorts studier på nordisk mat som visat sig ha samma postiva effekt på hälsan som medelhavskosten. Foto. Privat med Olympus Pen E-PL 9

“Hälsosam nordisk mat” som är baserade på boken med samma titel. Alla recept har ett högt näringsinnehåll, innehåller bra fetter och grönsakerna och råkosten är närodlade. Och naturligtvis använder vi oss bara av svenskt kött och fågel. Studier visar att konceptet med nordisk kost sänker det onda kolesterolet(LDL) och ger samma positiva effekt på hälsan som den populära medelhavskosten.

Currykyckling med matkorn

Du behöver för 4 personer:

4 kycklingfiléer (á ca 125 g)
1/2 msk flytande margarin
1-2 msk vetemjöl
4 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
2 tsk curry

3 1/2 dl matkorn (okokt mängd)
400 g brysselkål (eller annan grönsak)

Gör så här:

Skär kycklingen i bitar. Lägg margarin och vetemjöl i en kastrull och rör om. Rör ner vatten, buljongtärningen och curryn. Låt koka upp. Lägg kycklingen i såsen. Låt sjuda i cirka 20 minuter, eller tills kycklingen är genomkokt.

Koka matkornen enligt anvisningen på förpackningen. Servera kycklingen till matkorn och kokt brysselkål.

Läs mer Dietisten om mat som gynnar immunförsvaret: “Hälsan börjar i tarmen”


LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.