
Finns det någon mer utmattande vardagsfras än “vad ska vi äta till middag?” I varje hushåll är det en stackars person, vanligtvis kvinnan, som förväntas komma på-, inhandla och laga dagens middag.
– Jag har länge letat efter hälsosamma och goda recept med korta ingredienslistor som går enkelt att laga. Lättlagad och bra mat som gör dig mätt och förenklar livspusslet för våra läsare, säger vår chefredaktör Malin Nylén. – Hoppas det ska smaka!
Vad är hälsosam nordisk mat?

“Hälsosam nordisk mat” som är baserade på boken med samma titel. Alla recept har ett högt näringsinnehåll, innehåller bra fetter och grönsakerna och råkosten är närodlade. Och naturligtvis använder vi oss bara av svenskt kött och fågel. Studier visar att konceptet med nordisk kost sänker det onda kolesterolet(LDL) och ger samma positiva effekt på hälsan som den populära medelhavskosten.
Currykyckling med matkorn
Du behöver för 4 personer:
4 kycklingfiléer (á ca 125 g)
1/2 msk flytande margarin
1-2 msk vetemjöl
4 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
2 tsk curry
3 1/2 dl matkorn (okokt mängd)
400 g brysselkål (eller annan grönsak)
Gör så här:
Skär kycklingen i bitar. Lägg margarin och vetemjöl i en kastrull och rör om. Rör ner vatten, buljongtärningen och curryn. Låt koka upp. Lägg kycklingen i såsen. Låt sjuda i cirka 20 minuter, eller tills kycklingen är genomkokt.
Koka matkornen enligt anvisningen på förpackningen. Servera kycklingen till matkorn och kokt brysselkål.
Läs mer Dietisten om mat som gynnar immunförsvaret: “Hälsan börjar i tarmen”