“Flexitarian”, vad innebär det? Vi reder ut begreppen i kostdjungeln

“Flexitarian”, vad innebär det? Hur svårt är det inte att bjuda över folk på middag nu för tiden? I stort sett alla har någon preferens, allergi, intolerans, diagnos, diet eller restriktion att förhålla sig till. Vi reder ut begreppen i kostdjungeln en gång för alla!
Text. Alexandra Öhrlund Foto. Pexels.com

Vad är vad? Vi reder ut begreppen i kostdjungeln

"Flexitarian", vad innebär det? Vi reder ut begreppen i kostdjungeln
Vår receptkreatör och bloggare Alexandra, som själv äter plantbaserad kost, reder ut begreppen i kostdjungeln. Gå gärna med i gruppen #ettgrönaresättattäta på facebook! foto. privat

 

Vegan

Veganism är en livsstil som sträcker sig utanför kosthållningen. Veganen avstår ifrån att äta alla animaliska produkter så som kött, fisk, fågel, skaldjur, ägg, mejeriprodukter, honung, gelatin och tillsatser av animaliskt ursprung. Veganen använder inte kläder tillverkade av skinn, läder, mocka, dun eller ylle, och undviker kosmetika som är testat på djur.

Vegetarian

Nu börjar det bli klurigt – enligt Nationalencyklopedins definition så är en vegetarian en person som äter enbart växtbaserad kost, och även Livsmedelsverkets definition likställer vegetarian med vegan. Men i folkmun är vegetarian desamma som lakto-ovo-vegetarian, se nästa punkt.

Lakto-ovo-vegetarian

Äter växtbaserad kost med ägg och mejeriprodukter. Utesluter kött, fågel, fisk och skaldjur. Till detta har vi följande två underkategorier.

Ovo-vegetarian

Äter växtbaserad kost och ägg. Utesluter kött, fågel, fisk, skaldjur och mejeriprodukter.

Lakto-vegetarian

Äter växtbaserad kost och mejeriprodukter. Utesluter kött, fågel, fisk, skaldjur och ägg.

Pescetarian

Påminner om en vegetarisk kosthållning, men bör enligt brittiska Vegetarian Society inte klassas som en sådan. Pescetarianism är en växtbaserad kost som även innehåller fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter. Utesluter kött och kyckling.

Flexitarian

Ett relativt nytt begrett som syftar på en ambition att begränsa intaget av rött kött, och är ofta ett sätt att successivt närma sig en vegetarisk kosthållning. Ett exempel är att ha en eller flera köttfria dagar i veckan.

Pollotarian

Äter växtbaserad kost med kyckling, ägg och mejeriprodukter. Utesluter kött och fisk.

Klimaterian eller Sustainabilitarian

En ambition att äta mat som orsakar minsta möjliga utsläpp, genom att minimera transport och sophantering. I praktiken innebär det att man väljer närodlade livsmedel och lokala producenter.

Tankar om mat, etik och miljövett

Jag gillar att bjuda på mat, jag gillar att bli bjuden på mat, och jag gillar att kunna äta det som erbjuds. Mat är energi och näring, men det är också politik och ett ställningstagande. Mat är njutning och ett sätt att socialisera, men det är också ett ansvar. Det räcker inte längre att vara ”nyttig”, man måste även vara insatt, påläst och ständigt uppdaterad. Jag tar inte mat på för stort allvar, men däremot tar jag information, hälsa, vårt klimat och djurens rätt på största allvar. Hur vida det gör mig till lakto-ovo-flexi-vegan eller inte har jag ingen aning om.

Bjud mig på middag så får vi se!

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.