Klimatsmart indisk sötpotatisgryta med garam masala

Jag brukar passa på att rensa frys och kylskåp när jag gör grytor, det är oftast då vi kombinerar smaker och råvaror som vi annars inte hade prövat! Bra för både plånboken och miljön.

Fördelarna med indiska grytor är många. De är nyttiga, innehållandes antiinflammatoriska kryddor, det går snabbt, man kan laga mycket och frysa in, perfekt matlådemat och det smidigaste av allt – du kan i princip ha i vad du vill och passa på att rensa kylen och skafferierna samtidigt.

Text. Lisa Nilsson Foto. Privat.

“Laga gryta på det du redan har hemma”

Nu när rötmånaden börjar är det extra bra att vara snabb på att ta vara på det man redan har för att slippa slänga. Det är inte bara bra för ekonomin utan också för miljön. Börja alltid i grönsakslådan i kylskåpet och se om där finns något som börjar bli gammalt. Färska grönsaker är oftast det som håller kortast tid och som lätt blir mögligt. Grönsaker som börjar sjunga på sista versen kan till exemepl delas i bitar och ugnsrostas.  Mitt bästa budgettips är att inte köpa något alls, jag vill gärna inspirera till att man kan laga mat på det man redan har hemma. I Sverige slänger vi stora mängder mat och det blir dyrt både för oss och för miljön.

Kokosmjölk som bas ger en krämig och len konsistens och lyfter fram smakerna utav kryddorna på ett milt sätt. Jag föredrar kokosmjölk när jag lagar indiskt.

Recept indisk sötpotatisgryta med garam masala – 4 portioner

Indisk sötpotatisgryta
1 purjolök 
4 dl vatten
1/2 sötpotatis (ca 300g)
2 stora morötter
2 dl fryst majs
2 nävar färsk grönkål
2,5 dl kokosmjölk
En bit färsk ingefära hackad i små bitar
1 msk eko veggiebuljong
Ca 2 msk garam masala krydda, 1 msk spiskummin krydda, 1 tsk paprika krydda, 1 tsk kanel, salt 
1 tsk valfri sötning, tex honung eller fibersirap (för att lyfta smakerna)
Till servering
Valnötter, mandlar
1 kruka färsk koriander
Quinoa

Krydda efter smak och känsla

När det kommer till kryddning så gäller det att pröva sig fram genom att smaka av, därför är inte måtten exakta.

Du kanske även gillar Vegetariska broccolobiffar med pecorinoost

Gör så här
1. Skär purjolök, sötpotatis och morot i bitar. Koka upp i 4 dl vatten i en kastrull tills de mjuknar något.
2. Finhacka ingefäran och vänd ner i kastrullen tillsammans med kokosmjölken. Häll i majsen och veggiebuljongen och rör runt. 
3. Tillsätt alla kryddor samt sötning, låt grytan puttra ihop på svag värme och smaka av om det eventuellt behövs mer spiskummin eller garam masala. 
4. Strax innan servering, vänd ner grönkålen i grytan och servera sedan med färsk koriander och lite nötter.

Läs mer Säg hej till Lisa Nilsson – ny receptinspiratör på I am Ready!

För fler hälsosamma, lättlagade recept och bakverk, besök http://lisaanilsson.se / instagram @foodbylisanilsson

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.