Kött: Mustig kött- och böngryta med matkorn

Här får du ett gott recept på lättlagad köttgryta med matkorn och höstpytt. Foto. Malin Nylén med kamera Olympus Pen E-PL9

Den här mustiga köttgrytan med smak av bland annat rödvin, rödlök och kideybönor är busenkel att tillaga och serveras med matkorn och höstpytt.

Mustig kött- och börngryta med matkorn

Du behöver för 4 personer:

  • 320 g svenskt nötkött
  • 1 msk rapsolja eller flytande margarin
  • 4-6 del vatten
  • 3 dl rödvin eller matlagningsvin
  • 1 stor gul paprika, skivad
  • 1 tärning köttbuljong
  • Kryddor: kummin, stött svartpeppar
  • 1 pkt kidneybönor, färdigkokta (ca 380 g)
  • 2 röda lökar, i klyftor
  • evenetuellt soja
  • 3/12 dl matkorn (okokt mängd)

Gör så här:

Skär köttet i bitar och bryn det i rapsolja eller margarin tills det fått färg. Häll på vatten och vin. Tillsätt paprikan tillsammans med buljongtärningen, kummin och svartpeppar. Koka upp och låt sjuda under lock, i cirka 40 minuter eller tills köttet är mört. Häll av vätskan från kidneybönorna och lägg dem och löken i grytan när det återstår några minuter av koktiden. Häll eventuellt i ett par droppar soja om du vill att grytan ska få en mustigare färg. Koka matkorn enligt anvisning på förpackningen.

På ett kick slänger du ihop höstpytten som du kan servera som “side order” till en massa olika rätter. Foto. Malin Nylén med Olympus PEN E-PL9

Höstpytt

Du behöver för 4 portioner:

  • 320 g färska champinjoner
  • 1/2 purjolök (ca 160 g)
  • 1 stor zucchini (320 gr)
  • 1 msk rapsolja
  • 1/2 tsk mineralsalt
  • vitpeppar efter smak
  • timjan efter smak
  • 11/2 dl lingon, frysta

Gör så här:

Dela svamp i bitar, strimla purjolök och skär zucchini i tärningar. Stek svampen i rapsolja i cirka 5 minuter, tillsätt zucchini och stek ytterligare 3 minuter. Blanda ner purjolök och låt den bli varm. Salta och peppra, strö över timjan och lingon. Serveras som röra tillsammans med köttgryta och matkorn.

Läs mer om receptboken Hälsosam nordisk mat HÄR

Fler recept i samma serie Fågel: Currykyckling med matkorn

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.