Läsarfrågan:”Varför triggas min hunger av frukt?”

Sug eller hunger, vad är vad? I AM READY´s dietist Marina Sjöberg svarar på läsarfrågor om kost. Foto. Pixabay

Vi tror att många har frågor om hälsa, träning och mat etcetera… Frågor man skulle vilja få svar på men inte vet vem man ska vända sig till? Det är då ska du mejla oss! Under I AM READY´s paraply har vi nämligen många duktiga experter inom olika områden, vare sig det handlar om kroppen eller det mentala.
Här har vi en tjej som upplever problem med hunger och att frukt som mellanmål ofta gör henne hungrigare än innan hon åt den.

“Varför triggas min hunger av frukt?”

”bland när jag äter så blir jag jättehungrig väldigt tätt inpå efter och då blir jag så där galet hungrig, vad kan det bero på? Jag vet att jag blir så om jag till exempel tar en frukt till mellanmål, men då vet jag att det förmodligen beror på sockret i frukten. När jag tänker att jag ska gå ned i vikt så blir jag också så där galet hungrig bara av tanken, precis som att kroppen tror att jag ska ta död på den direkt även om jag faktiskt ännu inte har ändrat något på intaget (utan bara tänkt tanken) men då tänker jag att det är rent psykologisk? Men i det första fallet där jag bara blir hungrig igen och hungrigare än jag var innan jag åt blir jag mer fundersam på varför …

Du kanske även gillar Dietisten Marina Sjöberg: “Det är en myt att proteiner bygger muskler”

Så här lyder svaret från I AM READY´s dietist Marina Sjöberg:

“Hej!

Det handlar absolut om psykologi för du tänker på mat och du har ett sug efter saker du kanske redan bestämt dig för att du inte får äta.

Jag tror det är viktigt att man snarare hittar ett hållbart sätt som innebär att man kan njuta av maten och absolut inte ta bort saker i din vardag som du älskar MEN du ska lära dig äta medvetet så att du äter på ett sätt som gör att du mår bra såväl innan, under tiden som efter du ätit… då är det hälsa.

Varför du blir hungrigare av en frukt jämfört med innan har säkert med att du har brist på energi och frukten triggar igång en hunger/ sug känsla som stämmer. Du har säkert ett behov av kalorier.

Om du testar att byta ut frukten mot ett mellis som ger långsam energi och mer kalorier såsom nötter/ ägg etcetera, tror jag du kommer uppleva något helt annat.

Oavsett så tror jag det är viktigt att du funderar på varför du känner som du gör. Hunger? Sug? För lite mättande i måltiden (fett/ fibrer/ protein)? För lite njutning och tillfredsställelse? Och så vidare…
Hoppas att svaret ska hjälpa dig på vägen! /Marina “

Om du som läser detta också bär på funderingar om hälsa och livsstil, tveka inte att mjela oss på info@iamready.se! Naturligtvis får du vara anonym.

Lyssna gärna på radiontervjun med Marina Sjöberg om hennes åsikter om dieter P4 Värmland Dieter-vår tids religion

Marina Sjöberg är idrottspedagog, beteendevetare och Leg. Dietist Marina har jobbat som klinisk dietist under några år på bl.a. Karolinska sjukhuset i Solna samt inom idrottsnutrition och idrottsmedicin och är sedan 15 år Svensk Friidrotts förbundsdietist. Marina undervisar bland annat på Karlstads- och Göteborgs Universitet, Idrottsgymnasier och Molkoms folkhögskola samt utbildar landslagstränare/ledare inom idrotter såsom längd, alpint, friidrott och hästsport. Hon tar även emot kunder/patienter såväl privat som från företagshälsovård och sjukvård. Bilden är lånad av Leksand Knäckebröd


LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.