Mustig höstgryta med linser och smak av chili

Mörkare ute, kallare kvällar och till bords med tända ljus ... Hösten är här! Den här värmande linsgrytan med lite sting i är perfekt att njuta av i höst. Den är väldigt budgetvänlig, vegansk, går snabbt att laga och fungerar utmärkt att frysa in. Foto. Shutterstock

Det råder delade meningar om hösten, många tycker att det känns jobbigt med mörkret, medan andra älskar hösten och allt vad höstmys innebär.
En sak som jag älskar med hösten är all god, värmande mat som man kan avnjuta i form utav soppor och grytor framför en öppen spis eller med tända ljus. 

Text. Lisa Nilssson, receptinspiratör

Linser – en näringsbomb

Den här värmande linsgrytan med lite sting i är perfekt att njuta av i höst. Den är väldigt budgetvänlig, vegansk, går snabbt att laga och fungerar utmärkt att frysa in. 

Visste ni förresten att linser är en riktig näringsbomb? Innehåller mycket järn, fibrer och viktiga näringsämnen. Kolhydraterna i linser är väldigt långsamma vilket gör att vi håller oss mätta längre och blodsockret påverkas inte negativt.

Att tillsätta 1 tsk kanel i mustiga grytor rundar av och höjer smakerna. Kanel har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper som boostar immunförsvaret. Foto. Privat

Recept på linsgryta med chilli – 4 personer

Recept 4 personer
1 zucchini
3 msk tapenade paprika/oliver
10 st babyplommon tomater
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
1 förpackning passerade tomater
1 förpackning färdigkokta röda linser
1 tsk kanel
2 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 msk riven färsk ingefära
Chiliflakes
Salt & svartpeppar
Naturell kokosolja till stekning
Babyspenat och färsk basilika till servering

Ta del av fler goda grytor Klimatsmart indisk sötpotatisgryta

Tillagning: Så här gör du steg för steg


1. Skiva zucchinin i små bitar, hacka löken och vitlöken.
2. Stek i kokosolja, när löken börjar ta färg, lägg i tomaterna och tapenaden, stek i ca 10 minuter. 
3. Häll sedan ner de passerade tomaterna och kryddorna. Smaka av hur mycket chili du vill ha beroende på hur känslig man är för starkt. Det behövs ganska mycket salt. Låt puttra i ca 10 minuter. Blanda sedan ner de färdigkokta linserna tillsammans med färsk ingefära strax innan servering. 
4. Servera med färsk basilika och babyspenat.

Jag äter min linsgryta med svarvad zucchini “zoodles” men den är även god att ätas till ris eller quinoa.

Testa även den här goda garam masala grytan med koriander och rostad kokos!



För fler hälsosamma, lättlagade recept och bakverk, besök http://lisaanilsson.se / instagram @foodbylisanilsson

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.