Nudelwok med friterad tofu

Tofu kommer ursprungligen ifrån Kina och är en färskostliknande produkt gjord på sojabönor. Tack vare den neutrala smaken så kan tofu användas i många olika kök och sammanhang. Du kan göra alltifrån glass, smoothies, bakverk och matiga kryddiga rätter med tofu.

Tofu äts flitigt av både veganer och vegeterianer och är en utmärkt källa till växtbaserat protein. Men vad är tofu egentligen?

Allt du behöver veta om Tofu

Tofu har en hög proteinhalt och är naturligt fettsnålt och är därför ett väldigt populärt livsmedel inom “fitnessvärlden” istället för den klassiska kycklingen.

De vanligaste varianterna av tofu är silkestofu och fast tofu. Den fasta tofun är mer kompakt och silkestofun är precis som den låter, mjukare som silke.

Men hur tillagar man då tofu på bästa sätt? Många som prövat tofu och inte tyckt om det har definitivt inte ätit en väl tillagad tofu. Nyckeln till att lyckas med tofu är nämligen smaksättning och att få till en krispig yta på den. I det här receptet så har jag marinerat tofun i soja, samt vänt den i maizena för att få en lätt friterad yta vid stekning. Viktigt är också att pressa ut vätskan ur tofublocket för att den inte ska kännas vattnig vid tillagning.

Lycka till!

Foto. Privat med Olympus kompaktkamera PENEPL-9

Recept (4 portioner)
400g fast tofu
1 dl japansk soja
1 msk honung
1-2 msk maizena
200g glasnudlar
200 g paprika
500g broccoli
2 vitlöksklyftor
1 msk färsk ingefära
1 st färsk chili
1 st mango (fryst går också bra)
2 msk valfri olja att steka i
1 st lime
Koriander till servering

Gör så här

1. Tillaga nudlarna enligt förpackningen.

2. Pressa ut vattnet ur tofublocket med hjälp av hushållspapper. Skär tofun i mindre bitar.

3. Häll upp sojan i en skål och vänd tofun i sojan och sedan i maizena. (Spara sojan som blir kvar i skålen, den ska ner i woken senare!)

4. Hetta upp kokosolja i en stekpanna och stek tofun på medelhög värme tills den fått yta. Ta av tofun från stekpannan och ställ åt sidan.

5. Finhacka ingefäran, vitlöken och chilin och häll ner i den varma pannan. Tillsätt mer olja vid behov, fräs på låg värme. Hacka paprikan och tillsätt i pannan tillsammans med broccolin. Höj värmen en aning och woka ett par minuter.

6. Rör ihop honung och soja, häll sedan ner i pannan med grönsaker. Tillsätt sedan nudlarna och tofun och woka ihop allting.

7. Servera med färsk koriander, mango och pressa färsk lime över.

Läs mer Rökt tofuröra med fröknäcke



Testa även denna god Pad thai med tofu toppad med jordnötssmör!

För fler hälsosamma, lättlagade recept och bakverk, besök http://lisaanilsson.se / instagram @foodbylisanilsson

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.