Raw chokladkolor och lakritsbollar att fylla påskägget med

Choklad- och lakritsbollar utan vanligt socker är ett bättre alternativ för tänderna. Foto. Lisa Nilsson

Skärtorsdag i dag och påskhelgen är runt hörnet och någonting som många anser är obligatoriskt är påskägg fyllda till bredden med påskgodis. Chokladägg, påskharar, ja godis i alla möjliga varianter! Älskar man påskgodiset ska man självklart äta det och NJUTA av det, men för den som vill dra ner på det vita sockret så finns det en hel del alternativ! Bland annat dessa chokladkolor och choklad- och lakritsbollar – endast sötade med fibersirap, som nyttigare godsaker påskbordet.

Vad är då fibersirap för något? Fibersirap används istället för traditionell sirap och honung i bakverk, den innehåller resistenta kolhydrater (endast 5g kolhydrater/100g) och består till 70 % av prebiotiska fiber, vilket i sin tur skapar en god miljö för magens alla probiotiska bakterier. Min favorit är fibersirap gold som ger en söt kolaaktig smak. Den tillsammans med stevia är mina favoriter för att ersätta vitt socker i bakverk.

Färska dadlar är också helt fantastiskt som sötning då de även innehåller vitaminer, mineraler och fibrer. Vill man hellre söta med dadlar så har jag ett supergott recept på choklad/lakritsbollar som är perfekta för lakritsälskaren. Vilket recept blir din favorit? Kanske både?

TIPS!
 Fyll gärna ut påskägget med exempelvis nötter i olika varianter!

RECEPT: CHOKLADKOLOR

Recept 8 st
1 dl mandelsmör
1,5 msk smält kokosolja
2 msk fibersirap gold
1-2 msk kakao (beroende på hur stark chokladsmak man vill ha)
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk havssalt

Gör så här:
Mixa allting i en matberedare tills det går ihop till en smidig, fast glansig koladeg. Tryck ut massan i en liten fyrkantig form och platta ut smeten. In i frysen i ca 1 h, skär sedan i rutor och lägg kolorna i bakplåtspapper som omslag. Förvara sedan i frysen för bäst konsistens (påminner om ischoklad). 


RECEPT: CHOKLAD & LAKRITSBOLLAR


Recept 8 st
10 färska urkärnade dadlar
2 msk kokosmjöl
1 msk kokosolja
1 msk riven kokos
2 msk kakao
1 msk vatten
1/2 tsk vaniljpulver
1-2 tsk lakritspulver
En nypa flingsalt
Riven kokos att rulla i

Gör så här
Stoppa ner allting i en matberedare och mixa tills du får en slät smet. Smaka av, kanske vill du ha lite mer lakrits eller salt? Rulla sedan i kokos. Jag pudrade även över lite rosa tranbärspulver.

GLAD PÅSK <3

För fler hälsosamma, lättlagade recept och bakverk, besök http://lisaanilsson.se / instagram @foodbylisanilsson

Läs mer Coachen tipsar: “Så njuter du av påskgodiset med gott samvete”

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.