Säg hej till Lisa Nilsson – ny receptinspiratör på I am Ready!

Recepten jag lägger ut kommer inte vara så tidskrävande då jag själv lever efter ett fullspäckat vardagsschema och kommer hem sent på kvällarna, så för mig är det jätteviktigt att matlagningen inte tar för lång tid, säger Lisa Nilsson, I am Ready´s nya receptinspiratör.

Lisa Nilsson 25, är en mästare på att ta inspirerande matbilder och skriver en receptblogg med hälsosamma och goda recept. Intresset för plantbaserad och antiinflammatorisk mat har utvecklats de senaste åren, tack vare att hon upptäckt att hon mått bättre av att lägga om sin kost.
– Min migrän försvann, jag sov bättre, hade mer energi, och blev jämnare i humöret. Det är fantastiskt hur maten vi stoppar i oss kan påverka hur vi mår, och det vill jag sprida vidare!

Det började med ett intresse för vegetarisk matlagning

Faktaruta Lisa Nilsson

Namn. Lisa Nilsson
Ålder: 24, fyller 25 i september
Familj: Sambo
Gör:Frisör på VITA på Östermalm, bloggar på Lisaanilsson.se
Intresse:Träning, yoga, vara på landet i naturen, äta god mat och dricka vin med nära och kära
Motto du lever efter? “Enjoy the little things” Många letar efter den stora lyckan i till exempel pengar, relationer etcetera och sätter för höga krav och mål på sig själva och livet. Vi behöver stanna upp och se att lyckan finns inom oss och hitta uppskattning och lyckan i de små sakerna i livet och vår vardag. Våga känna tacksamhet och vara närvarande här och nu. Det är oftast de “små” stunderna i vardagen som vi i framtider blickar tillbaka till och saknar.

Matinfluencern Lisa Nilsson 25, är vår nya receptinspiratör. Foto. privat

Hej Lisa, välkommen ombord som matredaktör på sajten! Hur känns det att börja skriva för oss?

– Tack snälla! Det känns så himla roligt att bli matredaktör och således en av er i teamet. Jag älskar att laga mat och inspirera andra genom hälsosam och enkel matlagning. Jag känner mig väldigt peppad på att få dela med mig av mina kunskaper och lärdomar som jag samlat på mig genom åren på I am ready. Kul att även få jobba med ett så härligt inspirerande gäng!

Du är en fena på recept och skriver en populär matblogg. Berätta gärna om din bakgrund, hur blev du intresserad av matlagning och vad inspirerade dig till att börja dela dina recept på nätet? 

– Bloggen har jag drivit sedan februari i år, innan dess lade jag ut alla recepten på min instagram. Jag startade en “matinstagram” utöver min privata för två år sedan. Det började med ett intresse för vegetarisk matlagning, då jag slutade att äta kött för ett par år sedan. I början var fokus mest på det vegetariska köket, då jag upplevde att många tyckte det var svårt att laga vegetarisk mat, framförallt vegansk. Därefter började jag läsa på om antiinflammatorisk kost och blev intresserad av det. Det är en kost utan gluten, vitt socker, rött kött eller mejeriprodukter. Jag började att äta antiinflammatoriskt själv och märkte en sådan otrolig skillnad i hur jag mådde! Min migrän försvann, jag sov bättre, hade mer energi, och blev jämnare i humöret. Det är fantastiskt hur maten vi stoppar i oss kan påverka hur vi mår, och det vill jag sprida vidare!

Testa! Lisas goda och vegetariska broccolibiffar med pecorinoost

“För mig är det jätteviktigt att matlagningen inte tar för lång tid”

Vad är ditt signum och hur tänker du kring din bas i matlagningen? 

– Min nisch är lättlagade recept med mycket näring i, naturligt fria från gluten och vitt socker. Mat som är vacker att titta på med mycket färger och som faktiskt smakar gott också! Basen i matlagningen är oftast växtbaserad med jag lägger gärna till ägg, tofu, fisk, skaldjur eller ost ibland. Recepten jag lägger ut kommer inte vara så tidskrävande då jag själv lever efter ett fullspäckat vardagsschema och kommer hem sent på kvällarna, så för mig är det jätteviktigt att matlagningen inte tar för lång tid. 

Lisa är en fena på att ta fram goda, nyttiga och klimatsmarta recept.

Vad kan vi förvänta oss att få ta del av på torsdagarna framöver? 

– Allt ifrån snabba vardagsrecept för hela familjen, till färgglada smoothiebowls, frukostar, pannkakor, asiatiskt, indiskt och även mycket bakverk och desserter. Många recept är veganska men inte alla. Är man vegan så kan man dock enkelt byta ut fisken i ett recept mot exempelvis tofu.

Din absoluta favoritmat? 

– Just nu är jag helt insnöad på poké bowls i alla former. Gärna med svart ris till! Sen har jag en jättegod pastarätt med svamp, oliver och växtbaserad grädde som jag aldrig tröttnar på. Den har varit en favorit i många år.

Vilket är ditt bästa tips för att få snygga matbilder?

– Uppläggningen är det viktigaste. Det måste se snyggt ut på tallriken med färg och form. Sen ljuset. Jag försöker alltid att fota i dagsljus för att få bra skärpa. Idag finns det även flera bra redigeringsappar där man kan justera ljusstyrka, skärpa, färg och så vidare.

“Testa att kanske byta ut den klassiska spagettin mot bönpasta, linspasta eller varför inte zucchininudlar? “

Lisa vill att hennes mat ska kunna njutas med alla sinnen. Både smaka gott och vara vacker att titta på.

Tre råd du vill ge dina läsare när det kommer till matlagning? 

  1. Våga gå utanför din comfortzone och prova något nytt.
    – Det är så lätt att man alltid kör på sina standardrecept. Skriv ner dina tre favoriträtter och se över hur du kan göra de ännu mer näringstäta och hälsosamma.Gör du tex alltid samma köttfärs och spagetti, testa till exempel att göra färsen på belugalinser och riva i lite morötter istället. Känns det som ett för stort steg så ta hälften köttfärs och hälften linser till en början. Testa att kanske byta ut den klassiska spagettin mot bönpasta, linspasta eller varför inte zucchininudlar? Det finns oändligt med näringsrika nyttiga recept som påminner om de “klassiska”. 

2. Låt dig inspireras! Instagram, bloggar, receptböcker.
–Det finns så mycket bra tips på god hälsosam mat. För några år sedan tyckte jag kikärtor var bland det tråkigaste man kunde äta, nu älskar jag det – för jag har lärt mig hur jag tillagar dom. Jag rostar kikärtorna med olja, flingsalt och spiskummin i ugnen så de blir rostade och krispiga. Detta blir så gott till ugnsbakad sötpotatis.

3. Testa dig fram, va kreativ och ha roligt när du lagar mat!
Misstag är bra att göra. Ibland blir inte allting gott eller som man har tänkt sig. Jag vet inte hur många gånger jag har bjudit mina vänner och sambo på mat som blivit mindre god när jag började experimentera i köket. Man måste kunna skratta åt det och inse att man inte är perfekt. Dessutom lär man ju sig och vet vad man INTE ska göra nästa gång man lagar den rätten!

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.