
Idag bjuder jag på en riktig klassiker ifrån barndomen, nämligen korvstroganoff med ris. Här väljer jag en chorizo gjord på soja, samt en växtbaserad grädde gjord på havre. Jag tycker om att tillsätta lite rivna morötter i min sås för att få in lite mer sötma, men det går bra att utesluta om man vill. Matlagningsvinet bryter av med lite syra och ger en mustigare smak.
Bland alla trendiga maträtter, bowls, sallader etc så glömmer vi ibland bort den traditionella och goda husmanskosten. Idag associerar många vegetariskt lika med en sallad eller grönsaker. Men faktum är att i stort sett alla klassiska maträtter som går under kategorin husmanskost går att veganisera.
Idag finns en uppsjö av goda alternativ till kött, som till smaken påminner sig väldigt likt. Köttbullar, korvar, köttfärs tex som görs på allt ifrån ifrån soja, till ärtor, havre eller svamp med mera. Utifrån en miljöaspekt så känns det dessutom helt rätt i tiden att pröva lite grönare alternativ på tallriken
Du kanske även gillar Mustig höstgryta med linser och smak av chilli

Vegansk korvstroganoff med ris
RECEPT STROGANOFF 4 PORTIONER
1 tsk veganskt smör att steka i
1 stor gul lök
1 msk senap
1/2 – 1 dl tomatpuré (börja med 1/2 sen kan du ha i mer när du hällt i grädden om du vill ha mer tomatsmak)
Ca 500g sojakorv
5 dl växtbaserad havregrädde
1 msk lantbuljong
1 msk rött matlagningsvin
1 dl rivna morötter
En nypa salt och peppar
Gör så här:
1. Hacka korven i bitar och stek i smör.
2. Hacka löken och riv morötterna. Tillsätt löken i stekpannan tillsammans med korven och stek några minuter till.
3. Häll ner havregrädden, tomatpurén, buljong, senap, morötterna och matlagningsvin. Blanda om försiktigt och låt puttra ca 15 minuter.
4. Smaka av med salt och peppar. Servera med valfritt ris.
För fler hälsosamma, lättlagade recept och bakverk, besök http://lisaanilsson.se / instagram @foodbylisanilsson