LIVSSTIL Okategoriserade

Fråga/svar: Hur är det att plugga och jobba som Osteopat?

Osteopat och Personlig tränare Göteborg

Hur var det att plugga till Osteopat?

Hur är det att arbeta som Osteopat?

Frågor jag personligen har fått till mängder av gånger. Jag har lovat att svara på det här i bloggen vilket jag nu har tid och ro att göra! 🙂

Jag började studera till Osteopat direkt efter studenten på skolan här i Göteborg. Att ta sin Bachelor examen innebär hela 4 år studier. Det är en 100 % utbildning men man läser på plats i olika block. Upplägget har varierat något under åren men i grund och botten så har vi varit på plats var tredje vecka i skolan. Då har veckan bestått utav föreläsningar 9-17 tisdag-söndag, sedan har man haft två/tre veckor att studera hemma, för att sedan köra föreläsningar igen. Upplägget i sig blir mer eller mindre ett måste skulle jag tro, då det behöver frigöras tid till att folk ska kunna arbeta och tjäna pengar. Anledningen till detta är för att utbildningen är privat i Sverige. Vi tillhörde alltså en tysk skola men eftersom att vi bodde i Sverige så fick vi där av inte CSN ifrån varken Sverige eller Tyskland. Man behöver även betala utbildningen helt själv (vilket i sin tur gör att man så klart måste arbeta för att ro hem det). Det är väldigt mycket pengar per läsår och totalt, men jag är jätte nöjd med den kunskap jag idag besitter.

Som jag sa innan så är det en 100 % utbildning vilket egentligen innebär att man inte ska ha tid att arbeta utöver. Det är väll egentligen detta jag personligen anser blir en tvist och en svårhet i hela utbildningen i sig. Det blir några riktigt tuffa och intensiva år. Vill man ta sig an en sådan här utmaning så måste man vara villig på att kämpa hårt och första att det krävs ett riktigt starkt arbete för det. Jag var exempelvis ledig endast 1 helg var eller oftast varannan månad i fyra år, pga. skola och arbete. I mina 19-23 ålders år. Där tappar man snabbt en del ¨kunna hänga med vänner tid¨. I efterhand kan väll jag känna att man är alldeles för ung som 19 åring att ta ett beslut för en sådan här utbildning. Missförstå mig rätt! Jag är så nöjd att jag gjort och klarat av det men man är ung för ett sådant stort beslut. Min känsla i det hela.

Man kör mer eller mindre på med utbildningen ifrån start till mål, juli månad är alltid uppehåll ifrån att ses live men terminen startar alltid med de största examinationerna vilket innebär väldigt mycket studie under sommartid. När man sedan går in i årskurs 3 & 4 så arbetar man i en skolklinik. I årskurs tre enbart nån gång i månaden men årskurs fyra ca två gånger i veckan. Då behandlar man patienter som kommer till skolan. Detta utöver tiden jag redan nämnt.

Utbildningen är i största del på engelska. Första tiden utav utbildningen var de flesta lärarna ifrån Sverige men vi hade två killar ifrån Island i min klass vilket innebär att vår klass kört i stort sätt allting på engelska ifrån start till mål. År tre och fyra var de flesta föreläsarna utifrån, ifrån andra länder i Europa.

Vad lär man då sig? Så klart grunden i människokroppen så som all anatomi och fysiologi. Sen allt ifrån Biomekanik, vårt nervsystem och allt därtill. Så klart miljoner behandlingstekniker för muskulatur, leder, nervsystem, bindväv, vår mage, vårt huvud osv, till små kurser i psykologi, nutrition och massa mera. En väldigt bred kunskapsbank delas ut vilket jag anser är en stor fördel i denna utbildning. Man lär sig i stort sätt människokroppen och dess funktion ifrån topp till tå. Vilket är häftigt och grymt! Jag älskar det.

Nu har jag arbetat med Osteopatibehandlingar sedan september 2017. Hur man arbetar som en manuell terapeut vare sig man är Osteopat, Kiropraktor eller Naprapat exempelvis, så anser jag att alla individer trots vilken utbildning kan arbeta väldigt olika eller lika. Jag arbetar på mitt sätt vilket kan skilja sig otroligt mycket ifrån en gammal klasskompis till mig medan jag kan jobba exakt liknande som en annan. Som jag sa innan så är utbildningen väldigt bred vilket innebär att man har möjlighet att faktiskt ta sig an det man själv tror på eller vill specialisera sig på. Jag har ett öppet sinne och strävar hela tiden att anpassa mitt tänk och min behandling för personen framför mig, dess kropp, personlighet och förutsättningar. Så klart, det är en grund för att arbeta med människor. Sen älskar ju jag träningen och arbetar väldigt mycket med Personlig träning också vilket innebär att det jag verkligen brinner för är hur jag faktiskt kan ta en patient ifrån behandlingsrummet och sedan utveckla den vidare i gymmet eller tvärt om. Jag anser att en kropp alltid behöver mer eller mindre regelbunden behandling och regelbunden träning så att kunna arbeta med båda delarna gör mitt jobb väldigt roligt!

Och nu i efterhand så är jag otroligt nöjd. Jag brinner till hundra procent för det jag gör, varje dag blir en utmaning, men enligt mig även en fröjd. 

Fråga om det är något ni fortsatt undrar så svarar jag! 🙂 

Vill ni läsa mer så kika gärna på min hemsida här: www.kallhage.se

Nu ska jag till gymmet och bränna av ett förhoppningsvis riktigt bra träningspass! Kramar

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Andreas
  1 april, 2018 at 23:41

  Hej! Intressant läsning. Hur svårt var det att komma in på utbildningen?
  Går de mest på betyg eller hur funkat det?
  Jag ska söka nu i vår till höstens utbildning och tänkte kolla lite. Ska iväg på studiebesök snart och vore kul att höra hur svårt det är att komma in och hur många ni är varje läsår?

  Stort tack!🥇

 • Reply
  Linnéa Husén
  15 maj, 2018 at 10:52

  Hej 😊
  Väldigt intressant läsning! Jag är själv sugen på att läsa til osteopat och jobbar idagsläget som massageterapeut med idrottsmassage sedan några år tillbaka. Hur klarade du den ekonomiska biten? För jag såg att Skandinaviska osteopatskolan inte är CSN berättigade och har isåfall en månadskostnad på 6000kr. Hur överlever man vardagen ?? jag tycker upplägget lät bra annars, att man har möjlighet att jobba litegrann samtidigt, varvat med block och skolan ligger i närheten av där jag bor och inte Sthlm eller Malmö. Hur ser folk på att du är osteopat istället för kiropraktor? hur ser din vardag ut? Jag är själv väldigt intresserad över kroppen och att hjälpa människor så gott i den mån man kan, att lösa och underlätta en vardag och ge folk en inspiration till ett bättre starkare liv. Tacksam för svar, önskar en trevlig dag! Mvh Linnéa

  • Miranda
   Reply
   Miranda
   23 maj, 2018 at 12:47

   Hej! Kul att höra! 🙂
   Det är givetvis en tuff ekonomiska fråga då man inte får någon som helst hjälp. Därav så behöver man jobba väldigt mycket i samband med utbildningen. Det är en 100% utbildning vilket gör att det blir riktigt tuffa år. Men allt går om man vill så klart. Det blir jobb och studier som blir högsta fokus och prioritet för att klara av vardagen.
   Att man bor i Göteborg gör ju det givetvis till en fördel. Det var en av de största anledningarna till att jag valde utbildningen. Jag kunde bo hemma och plugga samtidigt.

   Jag upplever det väldigt positivt! Osteopatin blir kändare och kändare i Sverige vilket gör det enklare rent marknadsföringsmässigt. Sen i slutändan så blir alla terapeuter väldigt olika så klart och kunderna i fråga behöver hitta trygghet hos den specifika terapeut dem väljer att gå till. Om det så är en osteopat, kiropraktor eller naprapat 🙂

   MVH
   Miranda

   • Reply
    Linnéa Husén
    4 juni, 2018 at 23:09

    Tack så mycket för ditt svar! 😊
    Ska fundera och räkna på det, vore egentligen en stor investering i mig själv / för kurser hit och dit inom olika metoder och fördjupning har sina kostnader också.. och jag förstår samtidigt slitet, att studier och jobb går först. Att man då även får offra mycket annat. Men jag är väldigt sugen på att plugga vidare så får se hur jag löser den ekonomiska biten men det blir isåfall ansökan för nästa år 🙂 Roligt att du säger det för jag hör ibland folk som varit hos osteopater, men samtidigt många som inte vet vad det är och det är positivt om det går framåt i marknadsföringen och inom den alternativa medicinen. Kommer så småningom att säkert ökas mer och mer här i Sverige också.
    Tack ännu en gång, lycka till med ditt arbete och inspiration 😊 mvh Linnéa

  Leave a Reply