Entreprenörerna bakom konceptsalongen Studio Levels:”Allt går med rätt inställning”

Nina och Laila rygg mot rygg genom motgång och framgång. Entreprenörerna som beskriver varandras olikheter som en gemensam styrka. Foto. Katriina Mäkinen

Text. Anki Ström Foto. Katriina Mäkinen och Photema

För ca 1 år sen stod Studio Levels, en unik konceptsalong som kombinerar träning och skönhet klar inför stor releasefest. Kändisfolket var på plats, röda mattan låg utrullad och det var dags för lansering i stor stil men för ägarna Laila och Nina var verkligheten en annan:

”Jag minns när vi gick upp på lanseringseventet och det såg så lyxigt ut. Det var så mycket folk och kändisar. Vi var så mentalt oförberedda att när kunderna kom in på eventet tog jag tag i Laila och sa att nu tar jag min jacka och går hem. Jag klarar inte det här. Laila var stark och pushade att nu kör vi. Det var bara att gå runt och mingla och se glada ut, men vi mådde verkligen dåligt på insidan”

Möt Laila och Nina, två entreprenörer med hjärtat på rätt ställe, som satsar på kvalité istället för kvantitet, alltid har kunden i fokus och som vet vad det innebär att bygga en verksamhet från grunden utifrån parollen att ”allt går med rätt inställning”.

Läs fler starka stories Jennie Liljefors, den läkande kraften: “Jag är yoga och yoga är jag

Hur började allting?

Laila jobbade med träning på Stockholms vattengymnastik och Nina var hennes frisör. Det ena ledde till det andra och de bestämde sig för att öppna något tillsammans på Kungsholmen. Visionen var att få in skönhet och träning under samma tak med en röd tråd genom verksamheten, en så kallad konceptsalong. De hittade en lokal och trots att Laila hade en 6 månaders bebis som fick hänga med överallt valde de att satsa.

”Lokalen var en gammal lampaffär. Vi var tvungna att blåsa ut allt. Den första tiden var vi byggarbetsledare, arkitekter och fick göra allt från scratch. Till slut stod vi klara efter blod, svett och tårar. Hela resan var sjukt tuff men sen var det bara att köra för nu skulle arbetet börja. Nina var fullbokad direkt och Laila började mitt i bygget köra klasser. Det var bara att hålla smilet”.

Entreprenörerna bakom konceptsalongen Studio Levels: "Allt går med rätt inställning"
Studio Levels erbjuder skönhet och träning under ett och samma tak. Foto: Photema

Var är ni nu i förhållande till när startskottet gick?

Nina och Laila hade en vision från början men säger att det tar sin tid att komma dit. Vi pratar om den ”flådiga invigningsfesten” där de inte kände sig hemma och egentligen bara ville fly men att de nu inför sin kommande lansering har en helt annan plattform att stå på och vill att den ska avspegla dem på ett nytt sätt.

”När vi startade för 1,5 år sen var vi inte mentalt redo att öppna upp och verkligen gå ut med det här för vi visste inte själva var vi skulle börja eller få fram vårt koncept. Så det här är egentligen någonting som har växt under tiden och först nu börjar vi se det klart.”

Det är till 99 % kvinnor som kommer till Studio Levels, även om de inte kallar sig för ett traditionellt ”tjejgym”. Nina och Laila tror det beror på konceptet med skönhetssalong. Det svåra har varit att få människor att hitta till träningen på tredje plan.

”Den optimala kunden för oss är den som kommer upp och tränar och sen går ner och bokar en tid i salongen för både naglar och hår. Det är flera som kör en heldag här. Men trots att det är väl skyltat med träning så missar folk det. Konceptet är inte jättevanligt i Sverige än och det tar tid för folk att förstå tänket.

Läs även 23-åriga Elin Härkönen hade änglavakt:”Man bryter inte nacken två gånger och överlever”

Jag undrar såklart hur ofta de själva tränar när de har träningen så lättillgängligt och nära?

”Det som är bra för frisörer är att vi måste stärka våra ryggar och axlar. Vi försöker verkligen få med frisörerna på spåret. Vi vill att alla ska träna hos oss dels för att få ihop teamet. Det har vi gjort mycket, tränat tillsammans alla kollegor och jobbat med teambuilding och puschat varandra, stärkt våra kroppar och märkt att våra branscher faktiskt går hand i hand. Vi frisörer behöver träna och träningsfolket fixa håret”.

Var är Studio Levels om två år?

Ambitionen är att Studio Levels ska vara centret dit alla vill gå, att satsa på tjej – och skönhetskvällar, event. Ett ord som ofta dyker upp är ”puls” vilket också är en känsla som tjejerna förmedlar i sina personligheter, mycket kärlek och hjärta i det de gör vilket jag får en tydlig känsla av är andan som råder på Studio Levels. Fler frisörer och ett större utbud på träningsschemat med bland annat fler förmiddagstider finns på agendan.

Det råder inga tvivel om att det är två målinriktade kvinnor jag har framför mig som inser att de ”nog jobbar lite väl mycket” men poängterar att det är viktigt att lägga fokus på rätt sak och en sak i taget.

”En sak som vi verkligen håller på är vikten av att växa – sakta. Har vi tre kunder som kommer på en klass, så är det bra så länge de tre är nöjda. De får sin juice, frukt och lyxiga produkter i duschen. Så länge man tar hand om dem man har, räcker att det är en. Vi tror att det är den största marknadsföringen, att satsa på kvalité och inte kvantitet.

Entreprenörerna bakom konceptsalongen Studio Levels: "Allt går med rätt inställning"
Foto: Photema

Trender framöver inom skönhet och träning?

Det händer mycket och det gäller att hänga med och se vad kunden vill ha säger Nina som ser en rolig utveckling inom frisörbranschen med nya färgtekniker och större utrymmet för ”fria händer”.

Träningsmässigt säger Laila att det som funnits länge växer sig starkare som till exempel pilates och barre (balett). Även traditionell gymping, funktionell träning och cirkelträning kommer tillbaka. Det ”nya” är att träningsformerna serveras i en modernare tappning med annan musik och uppdaterade instruktörer. Yogan tror båda kommer att explodera ännu mer eftersom det är så mycket mental träning.

”Det är därför vi har tagit fram det här konceptet, eftersom samhället är väldigt stressigt. Vi vill erbjuda naglar, hår och träning på ett ställe. Allt ska vara så nära och tillgängligt som möjligt. Vi satsar på allsidig träning och har ett brett utbud eftersom vi tror att man behöver alla delar. Ena dagen kanske du behöver yoga och andra dagen är du fit for fight för något annat.”

Det som dock avgör enligt Laila, är vem som leder klassen. Det är instruktören som sätter guld på passet och med rätt person kan det bli den ”häftigaste träningsupplevelsen någonsin, även om det bara är vanlig cirkelträning”. Den som brinner för pilates eller yoga ska leverera sin passion eftersom det är olika träningsformer och kräver att jag som instruktör älskar det jag gör. ”Jag tar hellre in proffsen” säger hon med glimten i ögat och hänvisar till att hon själv inte leder klasser.

Entreprenörerna bakom konceptsalongen Studio Levels: "Allt går med rätt inställning"
Träningsmässigt säger Laila att det som funnits länge växer sig starkare som till exempel pilates och barre (balett). Även traditionell gymping, funktionell träning och cirkelträning kommer tillbaka. Det ”nya” är att träningsformerna serveras i en modernare tappning med annan musik och uppdaterade instruktörer. Yogan tror båda kommer att explodera ännu mer eftersom det är så mycket mental träning. Foto: Katriina Mäkinen

Vad har fått er att hålla ångan uppe och modet att fortsätta?

”Vi har stått upp för varandra. När den ena har varit nere har den andra varit stark och tvärtom. Vi har kompletterat varandra bra under tidens gång för vi har haft våra breakdowns.”

Deras olikheter har varit en styrka, att Nina är ”Miss Petig” och Laila är ”Doern” som tar tag i saker. Att den ena planerar och drar tillbaka den andra, ser till att de landar och tänker efter.

Jag får höra hur folk kommer in på salongen ibland och frågar efter ägaren ”för ni jobbar väl bara här”. ”Man måste tuffa till sig” säger Laila och berättar att en revisor vid tillfälle uttryckte ”hur sjutton ska det gå, du som är mamma och allt”. Att kvinnor fortfarande blir ifrågasatta som företagare och affärsmänniskor är chockerande och jag imponeras mer och mer av dessa ödmjuka och drivna kvinnor som ser Studio Levels som sin bebis.

”Det är en drivkraft man måste ha för att göra det här. Jag (Laila) får ofta höra hur fasiken orkar du. Du har ju tre barn. Du kan ju omöjligt hinna träffa dem. Det är klart att det sårar men man hittar sin planering och för mig blir det till en drivkraft när någon inte tror på en, är negativ och trycker ner då jävlar vill jag visa.”

Och visat ”vart skåpet ska stå” har Studio Levels gjort eftersom ryktet om salongen spritt sig även utanför Sverige och L´orealchefen kom från Paris över en dag för att titta på upplägget vilket tjejerna ser som ett kvitto.

”Något måste vi göra bra i alla fall. Vi visste inte från början hur stort det skulle bli. När vi fick se resultatet över det vi hade gjort blev vi själva ganska förvånade och impade”.

2018 smäller det igen

I början av 2018 bjuder Studio Levels in till nylansering men den här gången är Nina och Laila beredda och taggade. De ser ljust på framtiden och tycker det känns kul att äntligen få gå ut med ett koncept som de nu vet vad det är.

”Från början var det att vi hade en frisörsalong och en träningsstudio men nu är det ju Studio Levels.”

Entreprenörerna bakom konceptsalongen Studio Levels:"Allt går med rätt inställning"
Nina (tv) och Laila rygg mot rygg genom motgång och framgång. Tjejerna som beskriver varandras olikheter som en gemensam styrka. Foto: Katriina Mäkinen

Faktaruta:

Namn: Laila Firdaous:

Ålder: 30

Familj:man och 3 döttrar

Bakgrund: Jobbade innan på Stockholms vattengymnastik i ca 6 år. Mycket fokus på gravida, reumatiker, pensionärer. Öppnade samtidigt en studio i samma anläggning med pilates för nyblivna mammor och gravida innan hon tillsammans med Nina öppnade Studio Levels.

Sammanfattad i ett citat: ”Det är bara att köra”

Namn: Nina Nordblom

Ålder:32 år

Familj:gift

Bakgrund:Varit egen sen 2008. Började som anställd men gick över till hyrstol. Fick sin första salong 2014 innan hon gick vidare till att öppna Studio Levels tillsammans med Laila.

Sammanfattade i ett citat:”Fånga dagen”

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.