“GRIT” – begreppet som förklarar varför vissa människor når större framgång än andra

ALLA kan träna upp sin vinnarskalle. Det är inte alltid de som är "smartast" eller har mest talang som lyckas. Utan de som kämpar och inte ger upp. Läs Anki Ströms krönika för att få veta hur det här hänger ihop. Foto: Pexels.com

Text. Anki Ström Foto: Pexels.com

Du missade väl inte mitt möte med Elin Härkönen, tjejen som hade änglavakt inte bara en utan två gånger. Men som en bruten nacke till trots, tagit sig tillbaka till ett aktivt liv och en EM-titel i OCR (Hinderbanerace). På tal om Elins inspirerande story… Jag har länge funderat på vad det är som gör att vissa människor går igenom eld och vatten utan att vika ner sig, medans andra ger upp efter sin första motgång och nöjer sig med det som serveras. Inget fel med det såklart, men exakt vad är det vinnarskallarna har, som så många andra saknar?

Läs även 23 åriga Elin Härkönen hade änglavakt: “Man bryter inte nacken två gånger och överlever

Amerikanskan Angela Duckworths myntade begreppet GRIT efter sin omfattande forskning om vad det var som gjorde att vissa människor når större framgång än andra i livet, fastän de varken besitter mest talang eller intelligens. Hon säger kort och gott att vi behöver träna upp vårt jävlar anamma och driv för att lyckas, så glöm det där med att ”ha det i blodet” eller ”födas med silversked i munnen”.

Svenska forskare har studerat hjärnan för att se vilka delar som styr GRIT och fann att det sitter i en djupare kärna som har med motivationssystemet att göra men därmed inte sagt att förmågan alltid måste vara medfödd, utan den kan mycket väl även påverkas av individuella miljöfaktorer som fritidsintressen och personer i ens närhet.

Läs även Från ord till handling – låt 2018 blir året då du faktiskt går i mål

Jag kan ge ett exempel från min karriär som fotbollsspelare. När jag första gången beträdde en fotbollsträning med Värmbols flickor 75 skakade min tränare på huvudet och tänkte ”ja, henne blir det ingen fotbollsspelare av” vilket han berättade för mig i efterhand. Jag kommer från en riktig fotbollsfamilj, både min pappa och två äldre syskon var talanger på planen och behövde knappast träna ihjäl sig för ett göra en tvåfotsfint eller sätta ett skott på volley. De hade det i sig, till skillnad från mig som fick kämpa från första stund men som älskade sporten och bestämde mig för att bli bra. Jag nötte och nötte, missade knappt en träning, stod hemma på gården och sköt, nickade och tränade fintar. Och så kom den där kvällen när min tränare kom in i omklädningsrummet och berättade vad han hade tänkt efter mina första träningar och hur stolt han var över att ha fått vara med under min resa och utveckling. Andra tränare hade sett mig på matcher och kommenterat den där stabila mittbacken. Jag kom med i Sörmlandslaget och blev flicklagets lagkapten under flera år. Jag minns det än i dag som en symbol för att hårt arbete belönar sig och oavsett brist på talang kan slit och passion försätta berg.

Det handlar med andra ord om att hålla fast vid sina långsiktiga mål och plan, se misslyckanden som erfarenheter, resa sig upp och borsta av dammet när man faller för att envist kriga vidare. En slags uthållighet eller som tidigare nämnts DRIV som inte tar slut oavsett vad som sker på vägen.

Jag tycker det inger hopp för oss ALLA att faktiskt anamma uttrycket ”the sky has no limit” eftersom jävlaranamma eller “vinnarskalle”, varken är en gen eller blodgrupp som bara är en utvald skara förunnat. Även om vissa enligt forskningen har det medfött som ett personlighetsdrag, så kan ALLA träna sig på att hantera motgångar, bita ihop och låta ordet GRIT bli ett mantra vi äter till frukost tillsammans med en levande målbild för vart vi ska.

"GRIT" – begreppet som förklarar varför vissa människor når större framgång än andra
Anki Ström: KBT-coach, skribent, PT och kostrådgivare. En 42-årig trebarnsmamma som älskar att skriva, träna och inspirera människor till livsstilsförändring och personlig utveckling. Mitt motto är ”helhetshälsa inifrån och ut”. Vi bygger både mental och kroppslig styrka genom att börja med vår inre kärna, beteendemönster och vanor. ”Det sitter i huvudet” kort och gott”.

3 KOMMENTARER

  1. […] Min första artikel för iamready.se handlade faktiskt om hur man går från ord till handling och når sina mål. Ett av mina mål senaste åren har varit att få blogga i ett större sammanhang ”and here I am”. Med andra ord lovar jag att jag vet vad jag pratar om när jag säger att tankens kraft är stor och min ambition är att ge er lite knep på vägen för att tränar era hjärnor och nå framgång.  […]

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.