Hitta flowet med storytelling: “När du upptäcker dina medfödda superkrafter, lyser du starkare än en hundrawattslampa”

"Jag vill att du ska förstå att (och hur) du har medfödda superkrafter" // Katrin Sandberg, storycoach och författare till "Hitta din sanna story". Foto: Karl Nordlund

Katrin Sandberg kallar sig för Storycoachen och brinner för att hjälpa andra att hitta sin sanna STORY. Den som är kort, kärnfull och bygger på den du verkligen ÄR – ja, den du är, innan du GÖR. Den som ger dig energi och som, när du berättar den, får andra att vilja veta mer för att du lyser inifrån och ut. Hon kallar det för att vara Story Strong och menar att vi förändrar världen genom att dela våra stories, i glädje, i sanning och med autenticitet. Hemligheten ligger i att leta efter våra dolda superkrafter – de ligger nämligen och väntar på att bli återupptäckta – i våra egna, unika livsberättelser! Här delar hon med sig av hur hon började resan in i det som skulle bli till ett jobb, en metod, en bok.

”Jag tänker att vi alla har en historia att berätta och att vi verkligen inte behöver vara proffs för att dela den. Om det känns okej så skulle jag vilja dela med mig av en liten, men viktig bit i min egen story, låt oss kalla den något i stil med ”Hur jag glömde bort mig själv men hittade mig, mitt jobb och lite mer mening”.

Mitt liv är rörigt hösten 2011. Jag börjar få signaler om att jag inte längre ska fortsätta med det jag jobbat med i åtta år, men allt är grumligt. För grumligt att se klart och definitivt för att kunna ta ett beslut. Ska jag fortsätta, ska jag inte? Bladen på prästkragen tar aldrig slut, jag får inget svar. Jag åker till Florida över jul och nyår och det är som om det geografiska avståndet löser knuten – jag vet nu att jag ska gå vidare. Jag ska hoppa av. Till vad, det har jag ingen aning om, bara att det blivit dags för ett nytt kapitel i mitt liv.

Jag behöver avveckla det gamla, vet inte vad mitt nya ska vara och som konsekvens infinner sig en mellantid. Det känns ändå okej att inte ha svar. Jag får något enstaka uppdrag och hankar mig fram. Jag har ingen plan – för första gången på länge finns ingen agenda att följa. I’m on my own och ibland känns vägen mycket oklar. Men det är som om stenar läggs ut i det mörka, okända vattnet framför mig. En efter en dyker de upp och jag hoppar. Jag hoppar kort, till uppdrag inom ”mitt” område (kommunikation) och bekanta uppdragsgivare (mest författare och föreläsare) och på så vis känner jag mig trygg(are). Inte ser jag det först, men ett mönster är på väg att bildas. Ett år förflyter och så, rätt vad det är så ser jag det. De enstaka uppdragen jag tagit i väntan på att min ”riktiga” affärsidé ska födas, de bildar ett mönster. Plötsligt ser jag – som i eldskrift – min röda tråd. Den är klockren, tydlig och stark – den handlar om berättelser. Yes! I love stories!

Läs även henrik-fexeus-expert-i-manskligt-beteende-vi-agnar-mer-tid-at-mobilen-an-vara-egna-barn/

Hur kunde jag inte ha sett? De kommer ju i alla dess former och jag har älskat dem alla: böcker, film, tidningar, personporträtt, biografier, föredrag, ett närmast patologiskt intresse för personers inre och yttre resor. Och nu ser jag hur jag alltid försökt hitta dem i mina marknadsförings- och kommunikationsuppdrag genom åren. Att jag coachar och guidar människor och företagare med hjälp av att förädla deras stories/varumärken känns nu helt logisk. Tjoho! Jag stärks av den inre vissheten och börjar kalla mig för Storycoachen.

Ytterligare tid går. Jag får en förfrågan om att föreläsa, att dela historien om hur jag ”hittade min grej”. Det är i januari 2014 och jag sätter mig fokuserat ned för att få ihop något vettigt. Men det tar stopp, så jag letar lite planlöst efter inspiration i bokhyllan, hittar en bortglömd skrivbok och drar ut den. Den är vacker, med en illustrerad pärm och jag fattar varför jag drogs till den. Jag öppnar upp den och bläddrar, men sidorna är tomma. Jag stänger ihop boken och spanar in framsidan lite närmare. Och så läser jag texten som är så grafisk att den ser ut att vara en del av mönstret.

Näeh!? Jag drar efter andan! Är det sant? Och så minns jag själva köptillfället.

Det är ju på väg till Florida den där röriga julen 2011 som jag mellanlandar i Newark som jag köper jag den. Måste ha tänkt att den är snygg och att jag ska skriva bra saker i den (en i för övrigt mycket vanlig företeelse i mitt liv..)

Läs även fran-ord-till-handling-lat-2018-blir-aret-du-faktiskt-gar-i-mal/

Men jag kan säga dig en sak och det är att den numera har en helt ny innebörd för mig. Skrivboken innehöll nämligen ett meddelande och kanske var jag inte mottaglig för att se det förrän två år senare. Efter att jag hoppat, letat och slutligen bokstavligen hittat på mitt jobb – ja, efter att jag återupptäckt den oförblommerade kärleken till stories av alla de slag. Vad det var jag läste? Det här:

”First it begins inside your heart. Something moves. Then opens. Then frees itself. And now you feel a rhytm breaking its long silence. This is going to be good.”

På baksidan fortsätter texten: ”It is here where she must begin to Tell her Story.”

BAM! Ytterligare några år har gått sen detta skedde. Jag har utvecklat metoden ytterligare men jag har framförallt “told my story” genom workshops, föreläsningar och nu i boken Hitta din Sanna Story. Jag vill att du ska förstå hur du har superkrafter du föddes med, röda trådar att nysta fram. Inte för att du ska göra mer… utan för att du ska landa i att du ÄR mer och att detta mer är något du haft med dig hela livet. Leta genom att känna efter, sök efter det som alltid gjort dig glad och skapat flow – någonstans här ligger svar till ditt varande. När du tar beslut och pratar från den här vetskapen, då känner du energin i dig. När du känner den i dig, ja då lyser du starkare än en hundrawattslampa – du är en källa till inspiration – du är STORY STRONG!”

Läs mer om boken och storycoaching på www.storyyourlife.com

 

Hitta flowet med storytelling: "När du upptäcker dina medfödda superkrafter, lyser du starkare än en hundrawattslampa"

 

1 KOMMENTAR

  1. […] Hoppas din tisdag varit bra ”so far”. Det har min, jag sitter fortfarande och jobbar i träningstightsen från morgonens hemträningsfrukost med Abilica, haha. Lovar att berätta mer den i morgon … Men i skrivandets stund skulle jag vilja lyfta författarintervjun som jag gjort med storycoachen Katrin Sandberg. Katrin har skrivit en bok, ”Hitta din sanna story”, som jag skulle vilja ge till alla jag tycker om i julklapp. Nu har du möjlighet att vinna den om du skriver in till oss. Läs intervjun och hur du gör för att tävla HÄR. […]

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.