Hjärnforskaren Katarina Gospic om att fatta svåra beslut – ”Varnar rädslan dig eller får den dig att fega ur?”

Katarina Gospic är läkare, fysiolog, filosofie doktor i medicin och driver bolaget Brainbow Labs. Hon har dessutom mycket kunskap inom beslutsfattande, som hon även skrivit en bok om

Text. Emelie Dahlin Foto. Jenny Hammar

Varje dag tar vi ett stort antal beslut, vissa tänker vi lite extra på och andra passerar förbi av bara farten. Allt det som händer under vår dag grundar sig egentligen till stor del på beslut, stora som små. Ibland kanske man till och med står inför ett svårt val som gör att man bestämmer sig för att skjuta upp beslutet till morgondagen, men att inte ta något beslut är ju även det ett beslut. I denna lilla introtext har jag nu nämnt ordet beslut ungefär sjuttioelva gånger så jag tror att vi alla hänger med på vad denna text kommer handla om. Vill du fortsätta läsa? Det beslutet är upp till dig!

För att bli bättre på att fatta ”rätt” beslut så kan det vara bra att förstå hur hjärnan fungerar i ett beslutsläge. För att titta lite närmare på detta så tog jag hjälp av den fantastiska Katarina Gospic som är en stor inspirationskälla för mig och många andra. Men inte nog med det, hon är även läkare, fysiolog, filosofie doktor i medicin och driver bolaget Brainbow Labs. Hon har dessutom mycket kunskap inom beslutsfattande, som hon även skrivit en bok om. Jag fick en trevlig pratstund med Katarina som alltid är lika glad, positiv och villig att dela med sig av sin kunskap. Nedan kan du läsa Katarinas svar på några korta grundläggande frågor om beslutsfattande som kanske kan få just dig att förstå dig på din egen hjärna lite bättre och på så vis bli en bättre beslutsfattare!

“Allt handlar egentligen om att man måste känna sig själv och förstå varför man reagerar som man gör. Varnar rädslan dig eller får den dig att fega ur?”

Vad styr vårt beslutsfattande?

– Vi har en belöningsstruktur (striatum) som reagerar på det som är behagligt och också en primitiv känslostruktur (amygdala) som reagerar på det som är obehagligt. När vi står inför ett val vill vi välja det som ger mest belöning och minst bestraffning/obehag. Till exempel om vi står framför en buffé av mat och desserter av alla dess slag så tar många gärna en chokladkaka som ger den snabbaste och största belöningen även om vi kanske egentligen var hungriga och borde ätit ”riktig mat”.

Hur kan man skilja på om ett beslut påverkas av känslor eller logiskt tänkande?

– Det är en myt att vi är rationella beslutsfattare. Vi är mer känslostyrda beslutsfattare som kan tänka rationellt ibland. Känslor är ju grunden till hela vårt beteende och vad vi tycker är viktigt. När man liksom inte känner något – då är det inte viktigt.

Du kanske även gillar Lycka – det stora eller det lilla? 

Varför velar vi?

– Förklaringen till att vi velar i livet är att alternativen vi har är ungefär lika bra eller lika dåliga. Det finns en hel del beslut vi tar utan att vela också och då beror det på att det ena alternativet höjer sig över de andra eller tvärtom vilket gör det enkelt för oss att ta ett beslut utan att fundera på om det är rätt. Strategin för att kunna bli mer säker inför ett val där alternativen ligger på ungefär samma nivå är att samla information som antingen höjer eller sänker det ena alternativet.

Vissa velar mycket – andra lite, vad beror det på? Kan man ändra sitt eget beteende?

– Det finns delvis genetiska förklaringar länkade till dopaminsystemet som påverkar hur äventyrslystna vi är, det sistnämnda som i sin tur påverkar vilka risker vi tar. Vi behöver alla olika nivåer av dopamin för att få samma kick. Men genom att träna sig själv och våga utmana sig så kan man självklart växa och lära sig att det går bra även när man gör saker som är lite mer utmanande, kanske känns det då inte lika läskigt inför nästa gång man gör det och beslutet blir lättare att ta.

Läs mer Fokus på Alzheimers sjukdom – vad är det det och vad kan vi påverka?

Hur gör du för att fatta rätt beslut?

– Det beror på vilken sorts beslut jag ska ta. Gäller det utbildning/karriär så har det ibland varit präglat av mycket ångest och osäkerhet när jag valt att gå en annorlunda väg. Dessutom får man inte alltid samma stöd från omgivningen när man väljer en väg som sticker ut lite från de traditionella. Då gäller det att veta att man vill göra det ändå men också såklart tänka på konsekvenserna av det man väljer. Ska rädsla hämma en om man vill prova ett nytt jobb, med vetskapen om att man förmodligen alltid kommer att kunna gå tillbaka till sitt gamla jobb? Konsekvenserna är inte så allvarliga i en sådan situation. I andra situationer kan det vara bra att lyssna på sin rädsla för den säger något viktigt, som exempelvis att den person du träffade på krogen igår kanske inte är helt pålitlig. Konsekvensen av att välja fel i en sådan situation kan bli allvarligare och då är det också viktigt att lyssna på sin känsloreaktion. Allt handlar egentligen om att man måste känna sig själv och förstå varför man reagerar som man gör. Varnar rädslan dig eller får den dig att fega ur?

Ja, det är ju frågan: Varnar rädslan dig eller får den dig att fega ur? Det är ju häftigt med beslut – vissa kan verka obetydliga men leder oanat till något livsomvälvande medan andra beslut tänks över mer noggrant då efterföljden är mer förutsägbar. Det hör ju till att fatta både bra och dåliga beslut här i livet men kanske kan du ha nytta av att veta lite mer om hur hjärnan fungerar nästa gång du står inför ett val som känns svårt. Till sist vill jag avsluta med att tacka för att du tog ett fantastiskt bra beslut för ungefär 2 minuter sedan när du bestämde dig för att läsa vidare och jag önskar dig all lycka med beslutsfattandet i fortsättningen! //Emelie 

Hjärnforskaren Katarina Gospic om att fatta svåra beslut – ”Varnar rädslan dig eller får den dig att fega ur?”
Skribenten Emelie Dahlin studerar sista året på läkarlinjen och forskar om hur fysisk aktivitet påverkar minnet.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.