Jennie Liljefors, den läkande kraften: “Jag är yoga och yoga är jag”

I augusti 2018 släpper Jennie sin andra bok om gravidyoga. Hennes första bok heter: ”Healing yoga – den läkaren kraften”, utgiven av Lava Förlag. 

Text. Anki Ström Foto:Paulina Westerlind

”Jag är utanför min kropp. Vill lyfta och lämna kvar. Låta händelsen stanna på marken…Händelsen tränger sig in i hjärtat. Etsar sig fast. Den slår rot. Gror djupt. Lämnar kvar en smulad självkänsla”

(Ur; Healing Yoga, s 13)

Som 15-åring blir Jennie Liljefors utsatt för en gruppvåldtäkt under en resa till Frankrike. Likt många andra traumaoffer berättade hon inte för någon. Känslan av skam och skuld, att vara smutsig är för stark. Chocken efter övergreppet som resulterade i ”det har inte hänt”. Det ska dröja hela 5 år innan yttre omständigheter triggar igång en panikångestattack och minnena blir för starka att hålla inom sig. Mötet med Jennie berörde mig djupt och hennes berättelse mitt under metoorörelsen förstärker hur viktigt det är att berätta, oavsett omfattning av övergrepp och tidsaspekt.

”Det finns inget tid eller rum om själen eller hjärtat har blivit sargat och inte läkt. Tiden läker alla sår sägs det men bara om man tar hand om det, annars blir det varbildning och man kan tyna bort och dö”

Efter övergreppet följde en fruktansvärt jobbig tid. Den sociala, glada tjejen som bar på ett mörker hon bara kunde släppa ut på flickrummet. Försöken att berätta slutade i kommentarer som ”varför polisanmälde du inte, kan väl inte ha varit så farligt”. Att öppna upp sig för sina föräldrar var uteslutet och Jennie blev alltmer obekväm i sin kropp, självdestruktiv och försökte skapa kontroll med mat och träning. Det var först när hon åkte till sin hemstad New York med sin mamma flera år senare som något hände.

Jennie Liljefors, den läkande kraften: "Jag är yoga och yoga är jag"
”Det finns inget tid eller rum om själen eller hjärtat har blivit sargat och inte läkt. Tiden läker alla sår sägs det men bara om man tar hand om det, annars blir det varbildning och man kan tyna bort och dö”

”När man får flashback är det något som påminner om eventet. Vi åt på en fransk restaurang. Det var franska, dofterna och det blev för mycket. Jag började skaka och tårarna bara kom. Det var en panikångestattack och på den tiden var det inte särskilt upplyst. Jag sprang ut från restaurangen, ville krypa ur mitt skinn, kräkas. Mamma förstod inte. Hon tittade på mig och när jag berättade blev hon som ett spöke. När jag såg det tänkte jag att jag kan ju inte både smutsa ner mig själv och henne, så jag tog tillbaka.

Jennies dåvarande pojkvän hjälpte henne till slut att söka hjälp och hon provade både terapi och hypnos men kände att allt bara gick på repeat. Hon kom inte vidare.

”Jag kom kanske lite närmare mig själv men nådde aldrig försoning och förlåtelse”

Hon lade ner terapin och när pojkvännen efter 6 år gjorde slut blev Jennie riktigt självdestruktiv och levde i celibat i 3 år. Den enda fysiska beröringen fick hon genom att gå på massage. Som 29-åring insåg Jennie att situationen var ohållbar och träffade till sist sin man via en kontaktannons.

”Då hade jag hittat till yoga och yoga hade hittat till mig. Den fysiska spänningen som satt i kroppen, kände med andningen…jag hade ju inte kunnat andas.”

Altromondo, yoga, Jennie Liljefors, Healing Yoga

Jennie poängterar att yoga är en metod för henne och därmed inte sagt för alla, att terapi och mediciner kan behövas för att hantera ett trauma men att yoga är ett komplement som tar hand om alla spår och minnen som sätter sig i kroppen, som t ex spänningar som kan leda till kroniska sjukdomar. Yogan har hjälpt Jennie även vid andra svåra händelser som i samband hennes pappas bortgång och barnens födelse. Framför allt den andra förlossningen där både Jennie och hennes dotter hade kunnat dö vilket utlöste en postnatal depression. Upplevelserna kring graviditet och förlossning fick Jennie att utbilda sig vidare inom gravidyoga och att dedikera sitt liv till yogan samtidigt som det var hennes självläkning.

”Jag kom fram till den viktigaste punkten – förlåt – annars kan man aldrig bli hel. Jag förlät mig själv, flickan jag behandlat så illa, även dem som varit med (de var själva offer), även mamma och alla som inte hade sett mig. Det är mitt ärr som aldrig kommer att gå bort, men det gör inte ont längre och jag kan prata om det utan att gråta. Sen dess har jag arbetat med yoga. Men alla som kommer hit har ju inte varit med om ett trauma men jag arbetar med att se människan.”

Jennie uttrycker hur hon idag kan känna att hon är tacksam över det hon varit med om för det har gjort att hon kan hjälpa andra. Vi pratar om vikten av att lära sig acceptera det vi inte kan förändra och hur ACT som idag anses som tredje vågen inom KBT egentligen utspringer ur yogan och har uråldrig tradition men det är först idag vi börjar inse värdet av det.

Jag frågar Jennie vad hon vill ge för råd till människor som blivit utsatta för någon form av övergrepp eller kränkning.

”Prata, berätta, skriv – hitta någon som kan hjälpa dig att sätta igång en rullning av läkning. Du kanske inte vill prata med någon nära anhörig men en vuxen som du litar på.”

Om metoorörelsen säger Jennie att hon inte är förvånad och har upplevt det själv när hon arbetade inom filmbranschen men vill samtidigt lyfta vikten av balans så att vi inte tror att det bara är män som utsätter utan att män också kan bli utsatta. Jennies berättelse kommer att finnas med i metooboken som Alexandra Pascalidou håller på att skriva och idag kl.11.35 (måndag 4:e december) medverkar hon i en intervju hos Malou.

”Må vi alla stå starka genom att dela våra berättelser”

Jennie Liljefors, den läkande kraften: "Jag är yoga och yoga är jag"
”Jag kom fram till den viktigaste punkten – förlåt – annars kan man aldrig bli hel. Jag förlät mig själv, flickan jag behandlat så illa, även dem som varit med (de var själva offer), även mamma och alla som inte hade sett mig.

Kort om Jennie

Familj: Man och tre döttrar

Ålder: 47 år

Yrke: Driver yogastudion Altromundo i Stockholm. Namnet betyder ”en annan värld” på italienska. Jennie har bott i Italien i 6 år och undervisat yoga.

På gång: I augusti 2018 släpper Jennie sin andra bok om gravidyoga. Hennes första bok heter: ”Healing yoga – den läkaren kraften”, utgiven av Lava Förlag.

Tips för en rookie på yoga: att börja med en basyogakurs. Man måste ge det lite tid med andningen, medvetna närvaron, kroppen, att få ihop allting. Det tar några gånger. Att gärna börja med en lugnare form.