Jobbstart: Visualisera och planera för ditt kommande halvår

_ Visualisera hur du vill att ditt liv ska se ut. Och planera därefter! säger Caroline W Söderblom som har en karriärbakgrund inom byråvärlden.

Snart är semestern över och det är dags att börja fundera lite över hur du vill att det kommande halvåret ska se ut.
– Visualisera hur du vill att ditt liv ska se ut. Och planera därefter! säger PT:n Caroline W Söderblom som har en karriärbakgrund inom byråvärlden.

Visualisera och planera för ditt kommande halvår
– Så här gör du! 

Visualisering

Vi får ofta lära oss att den som vill uppnå ett mål måste kunna se sig själv där, se sig själv genomföra det. Denna metod kallas för visualisering och är väldigt vanlig inom idrottsvärlden; elitidrottaren ”ser” sig själv vinna tävlingen redan innan tävlingen ägt rum, medan hen förbereder sig.

Forskning stödjer just den tesen att den som vill vinna måste kunna se sig själv göra det. Men det finns ny forskning som visar på att för gemene man kan det vara bättre att visualisera processen fram till målet än själva målet. Detta på grund av att hjärnan annars tror att målet redan är uppnått och vi slappnar av och hamnar i ett viloläge – när vi egentligen borde sätta igång och jobba mot målet. [källa]

Vad som definitivt funkar är att planera utefter de målsättningar du har! 

Planering

Om visualisering hjälper dig att se hur du vill ha det framöver så kommer planering att hjälpa dig att uppnå just det. Hur du planerar är valfritt. Men att skriva ned sina drömmar och mål brukar ändå vara en bra start. Det finns dessutom många övningar som kan hjälpa dig på traven.

Jobbstart: Visualisera och planera för ditt kommande halvår
Visualisering – Livshjulet. Var står jag just nu?

Ett exempel är livshjulet vilket är en relativt vanlig metod för just detta. Det går ut på att man delar in livet i olika delar, såsom exemplet ovan. Du kan anpassa lite utefter vad som passar dig här.

Efter det utvärderar du varje del och ser hur nöjd du är med just den delen. Man kan måla i varje tårtbit utefter hur nöjd du är. Man får då en bra bild över vilka delar i livet som känns bra och vilka manar mindre nöjd med. I nästa steg funderar du sedan över hur ditt önskvärda läge ser ut för varje del.

Så ta tillfället i akt och reflektera lite över livet i stort och smått. Vart står du nu någonstans? Hur ser det ut runt omkring dig? Hur vill du ha det? Hur ska du ta dig dit? osv.

Kanske märker du att du inte riktigt är där du vill vara i nuläget. Ännu bättre då att fundera över vilka förändringar som behöver ske för att du ska må bra och skapa en tillvaro utifrån dina önskningar och behov.

Dessa frågor går såklart att ställa sig varje dag, året runt. Men kanske känns det ännu mer naturligt just nu på sommaren, om du är lite ledig och man får distans till det ”vanliga, inrutade livet”. Med lite perspektiv kan det vara lättare att se vad man vill förändra, och vad man vill bevara. Det viktigaste är att du är sann mot dig själv och dina behov och hittar din väg!

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.