Micke 47, gick ner 20 kg på 90 dagar genom att ändra vanor: “Promenader varannan dag är en bra början”

Micke säger att egentligen är det inte så stora förändringar han gjorde och förundras över att han inte tidigare förstått hur lite som kan göra skillnad, som att byta ut läsk mot vatten, börja röra på sig och tänka på vad man stoppar i sig.

Text. Anki Ström Bilder. Privat

Mikael Karlsson 47, var en tickande bomb med högt blodtryck och beroende av läsk. Han jobbade som säljare och tillbringade sina dagar i bil, bodde på hotell och levde på snabbmat. Tränat hade han inte gjort på många år efter att ha skadat sitt knä i samband med tennis. En sport han älskade men inte skulle kunna utöva mer. Läkarna hade dömt honom till ett liv med mediciner på grund av högt blodtryck när han av en slump fick se en annons om Aftonbladet Viktklubb. Han kände sig träffad, slängde in en ansökan och glömde bort den, men en dag ringde Mårten Nylén och Mickes liv tog en ny vändning.

”Jag blev väldigt chockad när han hörde av sig och jag kom med. Då tog jag chansen och sen dess har det bara löpt på. Jag drack ju otroligt mycket läsk vilket jag har gjort i många år men sen jag kom med i november förra året har jag inte tagit en mun”

Micke beskriver det som att ”vinna på lotto” och menar att han fick ett nytt liv i samband med den livsstilsförändring han gick igenom. För att bättre kunna planera sina dagar sökte han även och fick ett annat jobb på hemmaplan, vilket också har varit avgörande.

”Jag tänkte att jag kan inte hålla på med det här livet längre, att ligga på hotell och bara tycka synd om mig själv. Jag har ju familj och barn, t om barnbarn. Så samtidigt med Viktklubb fick jag nytt jobb och livet förändrades totalt”.

Läs mer av Anki ström. Från ord till handling – låt 2018 bli året du faktiskt går i mål

Det mest otroliga i Mickes story är att han i dag spelar tennis tre dagar i veckan, som läkarna sa inte skulle vara möjligt efter knäskadan, inte heller äter han en enda medicin för sitt blodtryck. Men det har inte bara varit en dans på rosor eftersom Micke hade sin beskärda del av utmaningar när han deltog i Viktklubb:

”Jag var sjuk precis där i början och inte nog med det så började jag löpa. Jag som inte hade kunnat springa på flera år men när jag var ute och löpte en morgon så gick en vadmuskel. Då tänkte jag faktiskt vad fan är det här. Så tre smällar blev det eftersom jag bröt stortån också”.

Skador och sjukdomar till trots upplevde Micke aldrig att det var svårt. Han ”vill inte låta kaxig” men framhåller att han fick en chans som han valde att ta och är oerhört tacksam men även ödmjuk inför den hjälp han fick. ”Jag behövde en spark i baken”. Micke fick aldrig någon egentligen dipp utan gick ner i vikt från start och hänvisar till sin ”jäkla vilja när han väl bestämt sig för något”. Det han tyckte var bökigt var att äta så ofta, fotografera sin mat och skicka till Mårten men säger samtidigt att han kom in i det efter ett par veckor och att han idag är noga med att äta regelbundet.

I början ställde Micke klockan på halv 5 varje dag och gick upp och gick 7 km. Han blev lite för manisk och den energi han hade räckte inte till. Mårten fick honom att förstå vikten av att få sig tillräckligt med näring. Idag säger sig Micke ha hittat balansen och känner sin kropp utan och innan. Han har inte gått upp ett gram sen Viktklubb startade och har totalt gått ner dryga 20 kg. Detta trots att han inte längre promenerar lika intensivt och faktiskt ”unnar sig lite när helgerna kommer”. Tvärtemot många som väljer att göra en livsstilsförändring har Micke hållit fast vid sina goda vanor och rutiner utan uppleva att han uppoffrar något. Det enda han säger sig ha slutat med helt är snabbmat och läsk.

Micke 47, gick ner 20 kilo på 90 dagar: "Promenader varannan dag är en bra början"
Med Aftonbladet Viktklubb och Mårten Nyléns hjälp gick Micke ner 20 kg på 90 dagar, en må bra-vikt som han har hållit i över ett år nu. Micke fick lära sig att äta regelbundet och slutade dricka läsk, han började vardagsmotionera och i dag kan han både spela tennis och slipper äta blodtrycksmediciner. Som att “vinna på lotto” säger han.

”Det finns inte i min värld att gå tillbaka och jag har lovat både mig själv, mina barn och barnbarn att aldrig mer dricka läsk. Jag dricker däremot otroligt mycket vatten idag. Men jag måste samtidigt leva och jag har alltid tyckt om att unna mig litegrann på helgen eller vid högtider, att jag vill ta mig en öl eller ett glas vin med frugan och det kan jag göra utan att känna ångest att nu kommer jag gå upp i vikt igen. Nej, för jag rör på mig, äter sunt i veckorna och tränar tennis tre dagar”.

Läs även. Så lyckad du med nya vanor

Micke är mycket piggare idag och jämför sig men en ”säck potatis” när han förr om åren kom hem framåt helgen till sin familj. Han orkade inte göra någonting och hans fru fick sköta det mesta kring barn och hem.

På frågan ”vad är hälsa för dig” svarar han att det är motion.

”Vardaglig motion. Man vinner så mycket på det. Jag kan inte jämföra med hur jag mådde för ett år sen. I största allmänhet, i lukter, jobb, ork och i allt. Sånt som inte fanns på kartan i 10 – 15 år”

Egentligen är det inte så stora förändringar säger Micke och förundras över att han inte tidigare förstått hur lite som kan göra skillnad, som att byta ut läsk mot vatten, börja röra på sig och tänka på vad man stoppar i sig. Mickes förändring har varit inspirationskälla till andra i omgivningen som tagit intryck och kommit igång med träning och bättre kostvanor.

”Det här har gett ringar på vattnet och det känns jättekul”

Micke 47, gick ner 20 kilo på 90 dagar: "Promenader varannan dag är en bra början"
Idag spelar Micke tennis 3 dagar i veckan. Hans favoritsport som läkarna hade dömt ut som “omöjlig.” Livsstilsförändringen har gett ringar på vattnet säger han.

Kort fakta:

Namn: Kallas för “Micke” men heter Mikael Karlsson

Ålder: 47 år

Familj: Gift med 4 barn samt barnbarn

Sysselsättning: Medicinteknisk ingenjör på Huddinge sjukhus

Favoritsport: Tennis

Antal träningsdagar: 3 (och promenader med sin fru)

Bästa tips: Skippa läsk och söta drycker, drick mycket vatten och rör på dig. Promenader varannan dag är en bra början.

Vill du också må bättre och komma i form med hjälp av Mårtens träningsprogram, lära dig måltidsplanering och skapa sunda vanor? Är svaret “JA”, då ska du klicka HÄR 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.