Pyssla i trädgården för hälsans skull

  Bild. unsplash

  Nu grönskar det, knoppar slår ut och träden börjar skifta i femtio nyanser av grönt. Färgen grön stimulerar oss människor på ett lugnt sätt och sägs lindra stress. Att det finns forskning på att vi människor faktiskt mår psykiskt bra av att vistas i naturen är väl inte så konstigt.

  Ökat intresse för natur, trädgård och odling

  Har du märkt av det ökade intresset för naturen, trädgården och odling den senaste tiden? På sociala medier kan man se det ökade intresset av att just sätta fingrarna i jorden. En trend eller en följd av att vi har mer tid hemma i dessa tider? I vilken fall som helst är det en sysselsättning som gynnar både planeten, den fysiska och psykiska hälsan hos de som väljer att spendera tid i trädgården.

  Forskare har listat flera skäl till varför vi mår psykiskt bättre av att vistas i trädgården. Jag har valt att dela mina tre favoriter som har visat goda effekter på mig, både fysiskt och psykiskt.

  ”Odlingen har blivit som yogan för mig. I mitt annars snabba tempo och stora svävningar behöver jag hålla fast vid något stabilt, något kreativt och något som ger mig lugn – odling eller yoga, samma samma.” 

  Odling och yoga går hand i hand för mig. Jag får skapa på två olika sätt. Fanny

  Så kan trädgårdsarbete stärka både planeten, din fysiska och psykiska hälsa.

  1. Trädgårdsterapi

  Trädgårdsterapi är en effektiv behandlingsform av viss psykisk ohälsa. Forskning har visat att trädgårdsarbete kan hjälpa människor med depression eller utmattningssymptom.

  Även mindre ångestsymptom och stress kan lindras när du spenderar en stund i trädgården. Ditt välmående får en boost helt enkelt.

  2. Starkare immunförsvar

  Så klart får du i dig en stor mängd D-vitamin när du är utomhus i dagsljuset (om det nu inte råkar vara en ovanligt regnig och blåsig maj). D-vitamin är en vitamin som är viktig och bra för ditt immunförsvar. Ditt immunförsvar stärks både uppifrån och nedifrån, jorden som du sätter händerna i innehåller mängder av stärkande ämnen och bakterier. Så ett hett tips är ju att skippa trädgårdshandskarna när du planterar, för att komma åt de ”nyttiga” bakterierna – lite skit rensar magen!

  3. Näringsrik och nyttig mat

  Det är inte bara planeten som jublar när du väljer grönsaker från din egen trädgård istället för de som är transporterade över halva jordklotet. Din kropp kommer jubla ännu mer när du ger dig själv goda förutsättningar att äta närproducerad, näringsrik och supernyttig mat laddad med antioxidanter och vitaminer. Från jord till bord är det hetaste just nu och att följa ett litet frö från sådd till skörd är något helt speciellt. Det skapar respekt för allt levande och planetens resurser.

  Följ @fannyelgstrand och taggen #odlamedfanny för att inte missa mina uppdateringar i trädgården, stor kram!

  LÄS OCKSÅ: https://iamready.se/halsa/lat-oss-skapa-en-self-care-manad/

  @Flowwithfanny

  www.flowwithfanny.se

  Bild. privat

  LÄMNA ETT SVAR

  Din kommentar
  Ange ditt namn här

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.