Så väljer du rätt viktskivor när du styrketränar

viktskivor

Sugen på att komma igång med att träna med viktskivor?

Styrketräning med vikter har många fördelar! De passar nybörjaren som vill ta tag i träningen och komma i form, men också personer som styrketränat regelbundet i flera år. Fördelen med fria vikter är att de är så mångsidiga och kan användas i många olika typer av övningar för hela kroppen. Kombinera styrka med balansövningar och få in en mångsidig träning.

Genom att regelbundet träna styrketräning får du mer energi, bättre hållning, balansen blir bättre och en ökad koordinationsförmåga. Passen behöver inte vara långa. 15 minuters styrketräning kan vara fullt tillräckligt men regelbundenhet är det viktigaste.

Vikter för hemmagymmet

bland kan det vara svårt att få tid att gå iväg till gymmet eller att passa in träningslokalernas öppettider. För att hinna med att få in träningen i vardagen är en lösning att ha fria vikter hemma. Minska tröskeln genom att investera i utrustning som du alltid har tillgänglig hemma när andan faller på. En riktigt bra lösning för dig som vill kunna bygga upp din kropp på hemmaplan. För att bygga upp musklerna behöver du skapa ett motstånd som först bryter ner muskeln genom träning, för att sedan bygga upp den igen. Motståndet kan vara din egen kroppsvikt, träning med gummiband eller en vikt som vi kommer fokusera på i denna artikel.

Viktskivor 25 mm eller 50 mm?

När du ska välja viktskiva måste du veta vilken typ av stång du ska ha. Träningsvikterna är anpassade för skivstång eller en hantel och har en diameter på antingen 25 millimeter, eller 50 millimeter. Var noga med att se till att du köper rätt håldiameter på viktskivorna. Den mindre skivstången används oftast på hemmagymmet och brukar kallas för standardskivstång. Skivstången med en diameter på 50 mm kallas för en olympisk skivstång och brukar oftast användas på kommersiella gym.

Vilka vikter ska man ha?

Viktskivorna finns i olika vikter från 0,5 kilo som är minsta vikten, ända upp till 25 kilo för standardvikter som godkänts av Internationella tyngdlyftningsförbundet. Utöver det finns en variation på 0,25 kg till 50 kg. Vilken vikt du behöver beror helt på vilken typ av träning och vilka muskler du vill träna men vanligtvis brukar man kunna köpa vikter i ett paket och så går det att köpa till lösa vikter om det finns ett behov för ytterligare vikter. Om du ska träna ben eller rumpa kan du lägga på tyngre viktskivor jämfört med om du ska träna exempelvis triceps eller axlar. Börja med att investera i två viktskivor av varje:

  • 2 x 2,5 kg
  • 2 x 5 kg
  • 2 x 10 kg
  • 2 x 20 kg

På så sätt kan du justera vikten jämnt och så kan du öka med 5 kg i taget. Behöver du lägga till tyngre vikter är det bara att addera fler vikter framöver. Tycker du att en ökning på 5 kg är för mycket kan du komplettera med vikter på 1,25 kg.

Färgmarkering fria vikter

Olympiska vikter (50 mm) säljs separat och har en färgkod för att man enkelt ska kunna identifiera de olika vikterna: 10kg (grön), 15kg (gul), 20kg(blå), 25kg (röd).

Välj vikter efter form

Det finns olika former på viktplattorna och ibland kan det vara fördelaktigt att inte bara köpa vikter som är helt runda. Beroende på hur du använder dina vikter kan det vara mer fördelaktigt att köpa viktskivor med olika grepp och handtag så att du kan använda dem separat utan stången. Runda viktplattor rullar mer än plattare vikter vilket gör att mer platta viktskivor ligger kvar på sin plats i hemmagymmet. Övningar som tidigare gjordes med hantlar kan nu göras med viktskivor med grepp.

Viktskivornas material

Historiskt sett var viktskivorna tillverkade av järn och de hade inget överdrag. Idag tillverkas viktskivorna med ett plast eller gummiöverdrag vilket skyddar golvet från skador. En annan fördel är att överdraget har en ljuddämpande effekt när vikten landar på golvet. Nackdelen med överdragen är att de lätt kan skrapas om man har otur. Vill du förlänga livslängden och få en bra överblick över dina viktskivor kan ett viktställ vara värt att investera i.

Hur mycket vikt klarar en skivstång?

Det finns flertalet olika tillverkare av skivstänger där hur mycket vikt de klarar varierar. Skivstänger av lägre kvalitet kan klara så lite som 20 kg i belastning, medan skivstänger för professionella utövare har en maxbelastning på 1500 kg.

Vilken skivstång ska jag köpa?

För nybörjaren och hemmamotionären rekommenderar vi ”Internationell (50mm) Träningsstång 220cm med en diameter på 50 millimeter. Den är både tålig och prisvärd och har en maxbelastning på är 220 kg vilket oftast brukar räcka.

Har du svårt att komma på vad du ska äta efter träningspasset? Prova att laga bananpannkaka.

Vill du komma igång med fonder? Läs då vårt inlägg: Kom igång med att investera i fonder.

Lämna en kommentar