Träning

Pulszoner: pulszon 4

Pulszoner: pulszon 4

Det är dax för en genomgång av pulszon 4 som står näst på tur. Detta är en zon som det råder delade meningar om hur mycket man vill träna i zon 4. Det är en zon som kallas mellanmjölk av vissa. Den är inte så skön och lätt som 2 och 3 som jag skrev om förra veckan med förbättringar i den arbetande muskeln. Den är inte alls lika jobbig som zon 5 och 6 och ger inte alls samma träning av hjärtmuskeln. Zon 4 är verkligen en mellanzon.

Pulszon 4

Denna zon tränar du på 83-87% av din maxpuls som du nu har testat ut själv efter att kört passet från förra veckan. Denna zon kallas för tröskelzonen, detta för att det är i den här zonen du börjar producera laktat. Laktat, eller mjölksyra, bildas när muskeln inte kan tillgodose sig tillräckligt med syre. Då blir muskeln sur och du kommer få den härliga stumma och lite krypande känslan i benen. Kroppen klarar dock fortfarande att ta hand om en del av laktatet så det byggs upp sakta men säkert, men du kan fortfarande springa i denna fart rätt länge. Den farten som du springer i zon 4 är förmodligen din tävlingsfart. Alltså är den bra att springa i om du börjar närma dig tävlingssäsong och ska vänja kroppen vid vilken fart den ska springa i. Tröskelfart är en rätt jobbig fart att hålla, det är ett rätt högt tempo så det är jobbigt och bränner men inte som ett högintensivt pass i zonerna 5 och 6. Exempel på intervaller du kan springa i denna zonen är 8 minuter x 4 med två minuters vila. Från zon 4 och uppåt börjar intervallerna kännas och det börjar bli sådär gött jobbigt som det ska vara. Känslan i koppen i pulszon 4 är ansträngande, du kan inte prata hela meningar som du kan i zon 2-3. Däremot kan du säga enstaka ord.

Pulszoner: pulszon 4

Det börjar bli dax att lägga in den tävlingsförberedande träningen inför kommande OCR säsong. Denna zon är perfekt för dina förberedelser. Nu kör vi hela vägen fram! Heja oss!!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply