Träning

Pulszoner: Pulszon 6

Pulszoner: Pulszon 6

Äntligen är det dax för pulszon 6 som är den sista zonen. Nu snackar vi riktigt jobbig träning! Om Pulszon 5 är svår att nå så är denna ännu lite svårare. Denna zon är framför allt bra om du redan är tränad. Är du inte tränad än bör du hålla dig till distanspass i zon 2, någon tröskelintervall i zon 4 och kanske nåt intervallpass i zon 5 men du kommer förmodligen inte komma upp i pulszon 6. Det kräver en hel del jävlar anamma och pannben för att komma upp i den zonen och ännu mer att hålla dig i den. Dock får du väldigt mycket tillbaka om du lyckas!

Pulszoner: Pulszon 6

Jag har varit i zon 6 under ett antal tävlingar.

Pulszon 6

Denna zon är mellan 95-100% av din maxpuls. Detta är alltså den maximala zonen. Som sagt tidigare är det en zon som kräver mycket av dig. Det kommer kännas riktigt tungt och det känns svårt att få i sig tillräckligt med luft. Dina muskler skriker nu efter syre och producerar så mycket mjölksyra att det smärtar. Det är alltså ingen mysigt eller rolig zon att ligga i. Det är i stort sett bara med intervaller eller under tävling du kan nå denna zon. Du kan genomföra samma intervaller som för att nå zon 5 men du behöver pusha dig själv lite hårdare. Även här är det korta intervaller med längre vila som gäller. Du kan alltså springa 400 meter för att sedan återhämta dig under 2 minuter. Upprepa det 4-8 gånger. Alternativt korta backintervaller på 30 sekunder till 1 minut med 3 minuters vila mellan, samma antal som tidigare intervaller. Efter pass i pulszon 6 måste du återhämta dig ordentligt. Du kan inte köra högintensiva pass på 72 timmar men pass i zon 2 går bra.

Du får alltså en väldigt bra träningseffekt i denna zon men återhämtningstiden är lång. Ett vanligt fel som många gör är att de inte tar i tillräckligt under själva intervallen så de inte kommer upp i zon 6. Ett annat är att man vilar för kort tid så att musklerna inte hinner återhämtas och du inte orkar ta i tillräckligt för att komma upp i zon 6 i de senare intervallerna.

Pulszoner: Pulszon 6

Backintervaller är en annan bra träningsform för att komma upp i zon 6.

Dessa pass får du otroligt mycket tillbaka av. Det är inte skönt under tiden som du tränar här men träningseffekten är så hög och känslan efter dessa pass är enorm, det gör att det är värt smärtan. Snöra på dig skorna, spika i en till järnplatta i pannan och pröva ett sådant pass. Du kommer tacka mig efteråt, eller om ett par veckor när träningseffekten märks!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Louise
  5 maj, 2018 at 22:38

  Så intressant att läsa om olika pulszoner. Hittade precis till din blogg, håller på med crossfit och blev väldigt inspirerad, ska bli kul att fortsätta följa!

  • sebastian
   Reply
   sebastian
   8 maj, 2018 at 17:45

   Vad roligt att du gillade läsningens och blev inspirerad!

  Leave a Reply