Sovrum inspiration för ultimat avkoppling

sovrum inspiration

Sovrummet är en plats för vila och återhämtning och kräver därför de bästa förutsättningarna för att ge den ultimata avkopplingen. Mjuka toner, lugnande former och behagliga ljud är en del av grundreceptet för att skapa harmoni. Här hittar du inspiration för att skapa det perfekta sovrummet – endast med några få enkla knep!

Skapa harmoni i sovrummet

Konsten att lyckas med ett välkomnande och ombonat sovrum ligger framför allt i att skapa en helhetskänsla mellan färg och form. Glöm däremot inte bort att tillsätta en del av din egen personlighet i sovrummet. Men hur gör man egentligen det? Först bör man gå till botten med färgsättningen och valet av textilier i sovrummet.

Sovrum färger

Ett sovrum som utstrålar lugn och harmoni bidrar oftast till en god nattsömn, och därför har valet av färg i sovrummet stor betydelse. Mjuka toner som vitt, beige och grått är mycket populära färgval i just sovrum, men svala skogstoner i grönt och havs- och himmelsnyanser i blått tycks även ha en lugnande inverkan på oss. Ett tips är att hålla sig till en mer stillsam bas när det kommer till väggfärg och möbler, för att sedan tillsätta mer färg på inredningsdetaljerna. Till skillnad från vardagsrummet bör du inte blanda för många olika färger, former och material i ditt sovrum. För mycket intryck kan lätt få tankarna att spinna i väg vilket är något du helst vill undvika när det är dags för att varva ned inför natten.

sovrumsinspiration
Harmoniskt sovrum inspiration. Bildkälla: Stoltsmide.

Material som ger ett lugnande intryck

Förutom färgval i sovrummet så påverkas vi även sinnesmässigt av olika material. Tjocka, fylliga kvalitetstyger är ett bra alternativ för att skapa kontrast till det skandinaviskt vita och minimalistiska. De skapar också en känsla av värme i sovrummet och ger en ombonad känsla. Om du söker efter inspiration till passande tyger med en fyllig känsla som ger just detta intryck är velour, sammet och silke bra alternativ. För att ge ditt sovrum en svalare, enklare känsla bör du i stället välja material som linnetyg och bomull. Ett tips är att variera materialen efter säsong. Lätta och svala textilier är det perfekta valet till vår och sommar, medan de tyngre, lite tjockare textilierna gör sig bäst under vinterhalvåret.

Lugnande former i sovrummet

När det kommer till mönster, former och olika motiv vid val av inredning och textilier är det bra att försöka att hålla sig till mjuka linjer, lätta och luftiga former och stillsamma mönster. Du vill så långt som det går undvika att fastna med blicken på störande objekt vid läggdags. Oroliga tankar kan triggas av både starka färger och utmärkande former, vilket kan sätta i gång tankeverksamheten när det är dags för nedvarvning. Ge dig därför de bästa förutsättningarna som möjligt för en rofylld vila.

Sovrum inspiration: Harmoniskt rum inrett med dova färger. Bildkälla: Stoltsmide.

Passande dofter och ljud för sovrum

En annan sak som kan störa nattsömnen är starka dofter. Däremot finns det dofter som sägs ha en lugnande inverkan på nattsömnen. Hit räknas bland annat kamomill, lavendel och bergamott. Dessa dofter kan du enkelt tillsätta sovrummet i form av doftpåsar som du kan förvara under en kudde eller i en eventuell garderob.

Vi påverkas starkt av ljud och därför är det viktigt att inte sovrummet är placerat i en riktning mot exempelvis en trafikerad väg. Om detta är fallet är ett tips att jobba mycket med att försöka ljudisolera sovrummet för att ge det en mer harmonisk känsla. Här kan du experimentera en hel del med textilier. Avled gärna störande ljud med något mer harmoniskt som ljud av fågelkvitter, regn eller någon annan typ av meditativ spellista som finns tillgänglig på de flesta musikappar.

Skapa rätt stämning med belysning

Din sovrumsbelysning har stor betydelse för hur den övriga inredningen i sovrummet kommer att upplevas. Belysning som ger ett lugnt och behagligt sken har en förmåga att även få de närliggande detaljerna i rummet att upplevas på samma sätt. Investera gärna i en taklampa i tyg som ger ett perfekt sken för just sovrum. Komplettera gärna med bordslampor på nattduksborden för att både ge stämning till rummet, men också för att de är perfekta som läslampor. Det finns även en hel del stämningsfulla lampor och ljusslingor som du kan tillsätta ditt sovrum för att skapa stämning. En dimmer är inte heller så dumt att investera i så att du själv kan reglera ljusstyrkan i sovrummet.

sovrum inspiration
Sovrum inspiration: Personliga detaljer på nattduksbordet. Bildkälla: Stoltsmide.

Fondvägg sovrum- Skärma av och skapa nya rum

Hör du till en av dem som sover i vardagsrummet? Den så kallade sovalkoven har blivit en riktig klassiker i många hem och faktum är att den både är praktisk och kostnadseffektiv. Att dela av vardagsrummet till ett sovrum gör att du tar vara på alla kvadratmeter samtidigt som du spar in på dyra bostadslån eftersom du inte behöver köpa en större bostad. För att återknyta till tidigare tips så är det däremot viktigt att skapa ett lugn i din nya sovrumsdel och skapa en tydlig avgränsning mellan vardagsrummet och sovrummet. Det behöver inte vara så komplicerat utan många väljer att skärma av med en gardin eller en större bokhylla.

Söker du däremot något mer långsiktigt kan en skiljevägg i glas eller en glasvägg med dörr vara ett bra alternativ. Fördelen med just en glasvägg är att du bevarar känslan av rymd i rummet då ljuset kan flöda fritt. Samtidigt får du en tydlig avskärmning som till och med kan hjälpa dig att ljudisolera ditt nya sovrum. I de fall man vill ha lite mer insynsskyddat kan du välja till ett glas som minskar insynen, alternativt dekorera utsidan av glasväggen med en gardin som du enkelt kan dra för när du vill.

Sovrum inspiration: rumsavdelare till sovrummet. Bildkälla: Stoltsmide

Höga krav vid valet av ny säng

Det sägs att vi sover omkring en tredje del av våra liv vilket ställer höga krav på valet av säng. En bra säng ska ge tillräcklig avlastning och komfort så att kroppen får maximal avkoppling och återhämtning. Stelhet och värk under morgontimmarna kan mycket väl komma från fel typ av säng och därför är det viktigt att prova ut en modell som passar just dig. Ge dig tid att besöka olika sängleverantörer och prova ut en säng som passar just dig. De flesta sängtillverkare erbjuder ofta en provperiod på omkring 1-3 månader så att du kan känna dig trygg med att du kommer att hitta rätt säng. Skulle du ha valt en för mjuk eller för hård säng så har du alltid möjligheten att byta den mot en annan fasthet.

Sängen fyller också en estetisk funktion i sovrummet så här kan det vara bra att även se över vilka färger som är valbara på din säng. En matchande huvudgavel är aldrig fel och dessutom mycket praktiskt som ryggstöd om du hör till en av dem som gillar att läsa i sängen. Kuddar, filtar och mjuka, härliga sängkläder är något som sätter pricken över i när du inreder ditt sovrum. Många kuddar ger en känsla av lyx och är en inredningsdetalj i sig. Ett tips är att investera i en stilren förvaringskorg som du kan placera intill sängen, så kan du smidigt förvara dina kuddar där när det är dags att sova.

Inredning sovrum

Många kan nog hålla med om att det är inredningsdetaljerna som ger liv till rummet och detta gäller framför allt i ett sovrum. Här gäller det däremot att försöka att hålla sig till en avskalad och stilren helhetskänsla, då för mycket detaljer kan skapa en orolig känsla i rummet. Ljuslyktor, tavlor, kuddar och filtar är perfekta inredningsdetaljer för sovrummet och det är generellt sätt ganska svårt att misslyckas med det som bas.

Mysigt sovrum med ultraljudsbild tavla. Bildkälla: My family poster.

Tavlor sovrum inspiration

Posters har kommit att bli populära i de flesta rum i våra hem och passar speciellt bra som väggdekoration i just sovrum. Här passar motiv som ger en lugnande effekt som till exempel bilder på hav och stränder, djurmotiv och landskapsporträtt. Generellt kan man säga att allt som påminner om natur skapar en lugnande känsla i oss och detta finns det många studier som bekräftar. Även växter kan vara bra att tillsätta till ditt sovrum för att bygga på denna känsla, men också för att förbättra inomhusklimatet i sovrummet.

Dekorera med olika kristaller

Oavsett om man hör till en av dem som tror på kristallernas påverkan på oss människor så fyller kristallerna även en dekorativ funktion i våra hem. Det finns de som har en övertygelse om att vi även påverkas av kristallernas närvaro, och då finns det framför allt tre stycken kristaller som lämpar sig bäst i just sovrum. Blå kalcit sägs hjälpa mot stress och mardrömmar. Ametistens egenskap är att den sprider lugn och ger en bättre sömn. Den sista av de tre kristallerna som passar sovrumsmiljöer är Selenit. Seleniten både renar och healer dig och din energi så att du vaknar utvilad med en ny energi.

Du behöver inte nödvändigtvis tro på allt detta för att du ska välja att dekorera ditt hem med någon av dessa kristaller. Kristallerna i sig är mycket vackra och meditativa att bara ha omkring sig, så varför inte placera dem i en grupp på sängbordet, eller på fönsterbrädan?

Sätt din personliga prägel

Att känna trygghet i sovrummet med en samhörighet kopplad till inredningen är viktigt för att du ska trivas. Detta gäller givetvis hemmet i sin helhet, men just i sovrum kan det vara extra passande att tillsätta personliga föremål som till exempel ett inramat foto, en inredningsdetalj från barndomen, eller kanske en dekorativ lampa som ger ett behagligt ljus. Det är just i de små detaljerna som avgör känslan av att det just är ditt hem och här sätter endast fantasin gränserna.

Lämna en kommentar