Fotbollen ska ena – inte splittra vårt samhälle

Luta er tillbaka och kippa efter luft. Blågult kommer att bli med än fler Quaisons eller Isaks. Foto: Rolandhino1/Wikimedia Commons

Fotbollen är en världssport som engagerar folk i hela världen. På sistone har det också blivit en ”snackis” kring hur ”icke-svenskar” ska få vara med att spela eller inte. Men ska det vara så här? Och åt vilket håll är fotbollen på väg? Sportredaktör Wilhelm Nilsson tar oss igenom svensk fotbolls delade meningar.

Det svenska herrlandslaget i fotboll befinner sig just nu mitt i ett rykande hett kvalspel, där fokus, åtminstone i media, till största del har handlat om något helt annat. Zlatan Ibrahimovics utspel om att Janne Andersson ratade spelare med utländsk bakgrund i sin första uttagning som förbundskapten. Något som inte stämde. Faktum är att Janne tog ut två spelare med utländskt påbrå – Jimmy Durmaz och Emir Kujovic.

Tidigare i morse scrollade jag igenom mitt Facebookflöde, där en person delade en berättelse om att denne hade hört, i en cafékö, att någon uttryckte sig ”Äntligen ett svenskt landslag” vid Jannes första laguttagning.

Kanske tycker denne person att livet är lite sorgligare just nu, när till och med fem spelare med invandrarbakgrund finns med i den aktuella landslagstruppen. Mitt råd till dessa är att luta sig tillbaka, ta ett djupt andetag, läsa en bok eller spela ett par omgångar casino hos Cazzino, för att få tillbaka livslusten.

Men ska det vara så här? Och är det här relevant? Både ja och nej. I första hand handlar det om att ta ut de bästa spelarna. Då spelar det mindre roll om man heter Olsson eller Quaison.

Det som dock gör diskussionen intressant är hur vårt samhälle ser ut i dag. Sverige är på något vis inte mer speciellt än något annat land, och tittar vi på Storbritannien, med England i synnerhet, finns det en stark gemensam nämnare – invandrare i utanförskap.

“Vissa ursprung får en viss acceptans än andra”

För ett par veckor sedan tittade jag på Premier League, där just detta togs upp av Viasat-studion. Erika Niva och Bojan Djordjic redogjorde kring de främsta talangfulla spelarna i det högsta ligasystemet, där de allra bäst just nu – är uppvuxna i Londons förorter. De har haft en fotboll. That’s it. Erik Niva menade på att det dels handlar om ekonomin, då föräldrarna oftast inte har råd att sätta barnen i framgångsrika skolor. Bojan Djordic, med jugoslaviska rötter och uppvuxen i Husby och Kista, kunde han själv dra paralleller till sin egen barndom. Utanförskapet. Han syftade på att alldeles för många ungdomar inte blir ”accepterade” i samhället, och i stället hittar andra vägar för att lyckas. Då blir fotbollen ett naturligt val att vilja satsa på.

Jag själv tror på att nyckeln till framgång är som det låter – att använda det bästa spelarmaterialet vi har. Vilket alla inte håller med om. För visst låter det annorlunda när en Jimmy Durmaz får chansen i ett landslag, än när Riccardo Gagliolo får den? Den sistnämnde som inte ens varit bosatt i landet. Det som skiljer dessa spelare åt är att Jimmy är född och uppvuxen i Örebro och har ett assyriskt-syrianskt ursprung. Gagliolo, född och uppvuxen i italienska Imperia, men har mamma Eva från Njurunda att tacka för sitt dubbla medborgarskap.

Kontentan av detta är att vissa ursprung får en viss acceptans än andra. Det sorgliga i det hela är att fotboll är mer än bara idrott, och är en stor del av samhället som engagerar många människor. Det speglar bilden av invånarna och hur de väljer att se på saker och ting. Men ska det vara så här? Absolut inte. Alla har rätt till sin åsikt, men jag tror att dessa arga svenska män måste växa upp och sätta sig in i att saker och ting förändras. För visst kan vi se att fotbollen är på väg att revolutioneras av spelare med utländsk bakgrund. Titta på vårt U21-landslag, där tio av spelarna har invandrarbakgrund. Och titta på England!

I slutändan handlar det om att vinna, och då spelar det ingen roll om du heter Danielson, Tankovic eller Gagliolo.

“Wilhelm Nilsson, 25, har arbetat som journalist i snart tio år. Genom åren har han bland gjort journalistiskt arbete åt Expressen, Hallandsposten, 24Sverige och Lokaltidningen. Wilhelm har också skrivit en hel del artiklar åt både fotbollsföreningen Malmö FF och IKEA.”

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.