Guldstriden – ett getingbo som slåss för mer än guld

Vi har fyra lag som slåss om ETT SM-guld och fyra lag som slåss om TRE Europakval-platser. Tabellen är ruskigt jämn och kommer förbli så tills den 2 november. Då vi först kommer få veta vem som kommer få stå som seriesegrare. Foto. Mostphotos

Stockholmsfotbollen är hetare än någonsin. För andra gången på 2000-talet slåss tre Stockholmslag om Leannart Johanssons pokal. En pokal som är så mycket mer än ett SM-tecken och prestige.

Hammarby vann och fick ett Malmö FF att tappa andrum i slutstriden. AIK vann komfortabelt. Och på måndagen kan Djurgården ta tre nya poäng. Guldstriden lever in i det sista samtidigt som fotbollen aldrig slutar rulla bland Stockholmslagen.

Låt oss backa bandet innan vi går vidare i texten. 2001. En tid då gräsplanerna regerade och SMS-lån, likt HittaSMSLån, precis slagit sig in på marknaden. Det var där och då som Hammarby fick lyfta SM-pokalen för första gången någonsin, efter att ha dragit det längsta strået framför antagonisterna Djurgården och AIK.

Nu – 18 år senare står vi där igen, med en skåning i Malmö FF som finns med i striden. För i skrivande stund har vi ett serieledande Hammarby, följt av Malmö FF, Djurgården och AIK. Notera dock att Dif har en match mindre spelad än konkurrenterna, och spelar först sin 28:e omgång, vilket innebär att de vid en seger mot IFK Göteborg kan återta förstaplatsen.

De nämnda lagen slåss inte enbart för guldet och prestigen som det innebär. Vi pratar pengar, ett utökat allmänintresse och en sista sista chans att gå den enklare vägen till Europa-gruppspel. Innan vi går vidare till det sistnämnda, ska vi klargöra hur det här getingboet egentligen ser ut.

Tabellen (i skrivande stund):

  1. Hammarby, 59 p, +33
  2. Malmö FF, 59 p, +33
  3. Djurgården, 59 p, +24
  4. AIK, 59 p, +20

Hammarby: Fick med all säkerhet en ordentlig energi- och självförtroendeboost efter att ha besegrat Malmö FF på söndagen. Har Östersund, som slåss i botten, och ett Häcken, som inte har något att spela om, kvar att möta. Två matcher som enbart ska resultera i sex poäng i ”Bajens” favör.

Malmö FF: Fick sig orken en törn i att orka gå för det efter förlusten mot ”Bajen”? Svaret på frågan är troligtvis, ja. Dessutom ska MFF-spelarna spela match mot Lugano redan på torsdag, innan det är dags för AIK hemma på måndagen. Utöver AIK, är Örebro det laget som är kvar att möta.

Djurgården: Laget med allt i sina händer – eller fötter. Seger mot IFK Göteborg på måndagen, står Dif på 62 poäng när två omgångar återstår. Örebro och Norrköping är kvart att möta. Där motståndarna endast har hedern att spela om. Djurgården är absolut favoriter i guldjakten.

AIK: Drömmar om guld (på nytt) lever än i Solna. Men visst är verkligheten en annan. Faktum är att AIK måste vinna både mot Malmö FF och Gif Sundsvall – samtidigt som Djurgården och Hammarby tappar poäng. Knappast att ”Bajen” och Dif tappar en massa poäng, och knappast att något av lagen vill ”hjälpa” antagonisten att ta guld.

Så vad betyder det här i sin helhet? Det här betyder att vi har fyra lag som slåss om ETT SM-guld och fyra lag som slåss om TRE Europakval-platser. Tabellen är ruskigt jämn och kommer förbli så tills den 2 november. Då vi först kommer få veta vem som kommer få stå som seriesegrare.

Läs mer sport Fotbollen ska ena – inte splittra vårt samhälle

Som rubriken antyder, betyder det här SM-guldet så mycket mer än en ytterligare titel att föra in i prisskåpet. Det här är också sista chansen som vinnaren får en enkel” väg in i Europa Leagues gruppspel, även om mästaren i första hand går till Champions League-kval.

För att göra det kort: I det nuvarande tävlingsformatet går det lag som åker ut i CL-kvalets första omgång, vidare till kvalet till Europa League. Om, laget vinner i den första kvalrundan till CL, går man vidare till kvalomgång två och därefter tredje omgången, vid avancemang.Vid varje avancemang i CL-kvalet, ligger EL-gruppspelet allt närmare till hands. Då laget får en ”gratis” biljett in i kvalet, när detta åker ur CL-kvalet. Detta förändras 2021, då det mästarlaget från Sverige måste överleva den första CL-rundan för att ha en chans att gå till Europa Leagues gruppspel.

För ingående fakta gällande formatet, rekommenderar jag er varmt att läsa Lennart Hedstigens blogginlägg på Fotbollskanalen här.

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.