Konsten att få grepp om snooker reglerna

Foto. Shutterstock

Om du någon gång försökt förstå dig på de olika reglera i snooker så har du med största sannolikhet gett upp ganska snabbt. Sanningen är att du inte är ensam om det utan de flesta individer som aldrig befattat sig med snooker tenderar att ha samma uppfattning om spelet.

Användningsområdet för de snooker regler som finns inom sporten kan komma till nytta under olika sammanhang. Förutom att imponera på grabbarna så kan du även lära dig dessa i syfte att spela på olika evenemang eller dylikt om du är en inbiten storspelare förstås.

Enklare än man tror…

Dock så är det mer enklare än man kan tro eftersom det i grund och botten handlar om att sätta dit en röd boll som sedan åtföljs av en annan icke-röd boll. Om en spelare missar att sätta dit bollen så måste den andra spelaren alltid börja om det hela genom att först sätta ditt den röda bollen…

En spelare måste alltid således sätta dit den röda bollen först för att sedan välja en annan “färgad” boll. Dessa färgade bollar kommer med olika poäng, beroende på vilken av dessa som man väljer att fokusera på. Exempelvis så ger en gul boll den lägsta poängen medan den svarta ger den högsta möjliga poängen.

För varje gång som en röd boll ramlar i hålet så måste den även förbli kvar i samma hål tills rundan tar slut. Med andra ord så elimineras de röda bollarna från själva partiet medan de färgade bollarna plockas ut tillbaka och placeras på de så kallade fasta platserna, som även benämns för prickar, så länge som en eller flera av de röda bollarna ligger kvar vill säga.

När alla röda bollar sänkts i respektive hål och en av de två spelarna sänkt en färgad boll strax efter den sista röda bollen sänkts så måste spelarna slutligen sätta de resterande bollarna i respektive hål. Man börjar alltså alltid med den gula bollen och avlustar med den svarta bollen.

Skickliga spelare kan ofta sätta dit alla de röda bollarna på en gång som sedan åtföljs av en svart inklusive alla de andra färgade bollarna i tur och ordning. När så görs så kan dessa stoltsera med den maximala poängen, vilket idag är 147 poäng. Dock så inträffar det inte särskilt ofta under en spelsession.

Du kanske även gillar Wilhelm Nilsson:”Dags att ta kampen tillsammans”

När spelarna missar bollen medvetet

Ibland så ser det ut som att spelarna medvetet väljer att missa en boll. Detta sker knappast av misstag utan är en form av defensiv taktik och bygger på att man försöker skapa ett läge för motståndaren som gör det svårare för hen att träffa alla de bollar som denne strävar efter.

Det defensiva spelet handlar i grund och botten om att snabbt och precist kalkylera var bollen ska sättas för att skapa svårare förutsättningar för motståndaren. Om man misslyckas med det så kommer en skicklig motståndare att rensa bordet ganska omgående. Just det defensiva spelet är vad som skiljer de skickligaste spelarna från mängden, eftersom det är just den som lägger grunden till hur framgångsrik man blir inom sporten.

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.