Oddsen att Tre Kronor klättrar på världsrankingen

Foto. David Mark/Pixabay

VM 2019 gick inte som planerat för Tre Kronor. Trots att de var regerande världsmästare och hade flera NHL-spelare i truppen åkte de ut i kvartsfinalen mot Finland, som hade 18 debutanter i sitt lag. 

Om några månader kommer de att få en ny chans att vinna VM-guld. Det vilar stora förväntningar på att Johan Garpenlöv, som kommer att göra sitt första VM som förbundskapten, ska lyckas ta fram en trupp som är i guldform. Efter en formsvag höst har matchsegrarna börjat att komma och det är mer än dags. Tre Kronor behöver nämligen göra mer än att återta sin titel som ett av de bästa landslagen.De måste också klättra på världsrankingen.

Näst sämsta rankingen

Efter VM 2019 ramlade Sverige ned på IIHF:s världsranking, rapporterade https://www.aftonbladet.se/sportbladet/. Just nu ligger de på en fjärdeplats efter ledande Kanada, Ryssland och Finland. Det är Sveriges näst sämsta placering någonsin, varav den allra sämsta placeringen var en femteplats efter VM 2016.

Besvikelsen efter utslagningen gjorde att förväntningarna höjdes på Johan Garpenlöv, som tog över från Rickard Grönborg efter VM. Landslagssäsongen började däremot inte på bästa sätt och det dröjde länge innan

Tre Kronor fick vinna en match. I den första turneringen i Euro Hockey Tour, vilket var Karjala Cup, slutade de sist utan att vinna en enda match. Deras första seger kom istället i en match mot Ryssland i Channel One Cup, och https://hockeysverige.se/ rapporterade att målvakten Lars Johansson gjorde ett fantastiskt jobb. Därefter förlorade de återigen mot Finland men vann mot Tjeckien, vilket gjorde dem till totalsegrare i delcupen.

VM i Schweiz

Segern i Channel One Cup var välbehövlig i förberedelserna inför VM 2020. Den här gången kommer mästerskapet att arrangeras i Schweiz, mellan den 6 och 24 maj. Sverige hamnade i Grupp A och kommer att möta Tjeckien, Vitryssland, Tyskland, Kanada, Storbritannien och Danmark. Grupp A spelar sina matcher i staden Lausanne medan Grupp B spelar sina matcher i Zürich. Det är där som samtliga slutspelsmatcher kommer att spelas. Trots ett fall på rankingen och en trög höst är Sverige en av favoriterna att vinna VM. Hittills har de vunnit 11 VM-guld och totalt 47 VM-medaljer.

Foto. Photo Mix/Pixabay

Många funderar redan över hur Garpenlöv tänker kring laguppställningen. Förra året var flera NHL-spelare uttagna men huruvida en spelare kan delta i VM beror på hur deras lag presterar i NHL:s grundserie. Om ett lag går vidare till slutspelet, vilket börjar den 11 april, kan de vara upptagna med seriespelet fram till dess att Stanley Cup-finalerna spelas i juni. Enligt https://www.betfair.se/sport/ice-hockey är det Tampa Bay Lightning, Washington Capitals, St. Louis Blues och Boston Bruins som är förhandsfavoriter att vinna hela Stanley Cup med oddsen 9.5, för de två först nämnda lagen, respektive 10.00 för de andra. Totalt spelar tretton svenska spelare för klubbarna och det återstår att se om någon av dem blir tillgängliga.

Vilka spelare Garpenlöv kommer att plocka ut till VM återstår att se. Två turneringar och sex landskamper kommer att spelas innan VM drar igång. Förhoppningsvis är det tillräckligt med speltid för att göra truppen samspelt och redo att försvara Sveriges position som en av världens bästa hockeynationer.

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.