Wilhelm Nilsson: “Allsvenska bottenstriden – kan inte bli hetare än så här”

En hel del dramatik återstår när endast en match ska klaras av. Foto Pexels/Pixabay

Falkenberg besegrade Kalmar, AFC Eskilstuna kryssade och Sundsvall förlorade. Den allsvenska bottenstriden är hetare än på länge och när nu en omgång återstår, vet vi inte alls vilka som åker ur eller vilket lag som får kvala.

Men i förra helgen tycktes vi ”veta” något annat. Då såg det klart ut att AFC Eskilstuna och Falkenberg stod med väskorna packade – redo för att vinka adjö till allsvenskan. De båda lagen är inte beredda på det, även om någon av dem kan skicka ner den andre till superettan på lördag.

Innan vi blickar framåt, så blickar vi på det som varit. För satan (Pardon! Ursäkta min franska) vilken match vi fick se mellan Kalmar och Falkenberg i lördags. Den match som egentligen ritade om hela bottenstriden och skapade den dramatik som nu återstår när en sista match ska klaras av.

Kalmar såg till att ta kommandot i den andra halvleken. Smålänningarna spräckte nollan, men Falkenbergs kämparanda lät sig aldrig vika ner sig. I stället replikerade FFF genom att först kvittera, för att minuten senare ta ledningen. Ett dunderskott av Kalmars Romário gav utdelning och FFF:s allsvenska sejour såg ut att vara över för den här gången. Om det inte vore för Marcus Mathisen som satte bollen i nät i den 90:e minuten.
Den danska dynamiten som också sköt ner Helsingborg till superettan 2016, då han spelade för Halmstad. Nu kan han – nåja, på sätt och vis, också skicka Kalmar FF till superettan.

Mer fotboll Fotbollen ska ena- inte splittra vårt samhälle

Dramatik i botten

En hel del dramatik återstår när endast en match ska klaras av. I skrivande stund finner vi AFC Eskilstuna på jumboplatsen med sina 20 poäng, följt av GIF Sundsvall på samma poäng och Falkenberg med två poäng mer. Men i sin helhet är följande tabell intressant:

  1. Kalmar FF -22, 23 p
  2. Falkenbergs FF -38, 22 p
  3. GIF Sundsvall -18, 20 p
  4. AFC Eskilstuna -31, 20 p

Återstående matcher:
IK Sirius-Kalmar FF
AIK-GIF Sundsvall
Falkenbergs FF-AFC Eskilstuna

Summering: Enligt svenska fotbollsförbundets tävlingsbestämmelser avgörs tabellplaceringar i första hand på målskillnad. Därför räcker det inte med ett kryss mellan FFF och AFC för att ta hallänningarna upp till säker mark, ifall Kalmar förlorar mot Sirius. Det innebär också att AFC inte kan säkra någon mark. Det kan däremot Sundsvall göra, om man mot alla odds besegrar AIK samtidigt som Kalmar förlorar.
Mycket hänger på Kalmar för den här striden, medan allt hänger på Falkenberg och AFC.

Avgörs in i det sista

Det är alltså mycket som inte är klart här. Liksom det är onödigt, så är det också omöjligt att spekulera i hur slutscenerna kommer bli i den här striden.
Vet gör vi, att det kommer bli en kittlande kamp in i det sista. Först klockan 14.45 (ungefär) på lördag har vi ett resultat. Då vet vi också vilket lag som går till ett negativt kval.

Tittar vi på vår andradivsion, så är dramatiken och nerverna precis likadana i såväl toppen som botten.
I toppen finner vi Varbergs Bois, Mjällby, Jönköpings Södra och Brage. Mjällby kan bli klart för allsvenskan på måndagen. Oavsett, så väntar en jätterysare mellan Varberg och Mjällby på söndag. Ett oavgjort resultat tar de båda till allsvenskan. Då handlar det snarare om J-Södra och Brage, i vilket av lagen som tar kvalplatsen. Jönköping möter Brommapojkarna och Brage ställs mot Västerås.

Spänningen är olidlig. Vilka rysarmatcher vi har att se fram emot i helgen!

Falcon alkoholfri arena i Falkenberg. Foto: Wikimedia commons

Läs mer Guldstriden – ett getingbo som slåss för mer än guld

“Wilhelm Nilsson, 25, har arbetat som journalist i snart tio år. Genom åren har han bland gjort journalistiskt arbete åt Expressen, Hallandsposten, 24Sverige och Lokaltidningen. Wilhelm har också skrivit en hel del artiklar åt både fotbollsföreningen Malmö FF och IKEA.”

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.