Wilhelm Nilsson: “Hej 20-talet – dör fotbollen nu?”

Champions League kan göras om för en större utdelning i tv-intäkter. Intäkter som maktpamparna gärna behåller själva. Foto: Wilhelm Nilsson/Montage

10-talet har passerat samtidigt som 20-talet är i sin linda. “Vanliga dödliga” väljer att blicka framåt och inväntar vad det här decenniet ska erbjuda. De fotbollsinbitna blickar snett bakåt – i fasa – för vilken riktning fotbollen ska gå härnäst. För 10-talet bar trots allt med sig en fotboll som är något mer än bara en idrott, en samlingsplats, ett välkomnade. En plats där nu även pengar och makt fått stor betydelse.

För er som var morgonpigga i söndags, kanske satt och åt frukost till TV4:s “Morgonsoffan”. Där och då dök fotbollsjournalisten Erik Niva upp som gäst och gav en återspegling av vad 10-talet burit med sig för fotbollsvärlden i stort. Den största händelsen som tilltalades var Fifa-skandalen som avslöjades av FBI 2015. Det amerikanska rättsväsendet, kunde precis som vi länge har fruktat, blotta fotbollspamparna och bevisa att viktiga beslut tas utefter vilka mutor som väger tyngst.

Men samhället i stort har också fått sig ett skott i pannan av fotbollen. Frankrikes önskan om att skaffa en tätare handelsförbindelse med Qatar, fick fotbollen att hamna i centrum. Den dåvarande franska presidenten Nicolas Sarkozy och dåtidens kronprins i Qatar, Tamim bin Hamid, gör allt i sin makt för att deras respektive länder ska dra nytta av förhandlingarna. Michel Platini, fransman och dåtida UEFA-president, kom då in i bilden. Han fick en stor del av den europeiska fotbollsfederationen att lägga sin röst på att fotbolls-VM 2022 ska spelas i Qatar. Politiken och fotbollen fick en ny skepnad.

Så vad har 20-talet att erbjuda oss kring fotbollen? Tack och lov så är den här klicken av människor – som vill roffa åt sig fotbollens pengar – ganska liten. Men ju mer grupperingen växer, desto mer enat blir fotbollen. Vi har sett stora fotbollsklubbar som gått till attack mot skyhöga transfersummor och förslag om nybildade fotbollsligor i världsklass, som i sin tur ska inbringa mer pengar. Pengar som maktinnehavarna genast stoppar i egen ficka.

Det som dock ger mig ett ljus i tunneln är dagens Fifa-president, Gianni Infantino. Även om han heller inte verkar ha rent mjöl i påsen, så verkar han kompetent nog att förstå att pamparna inte kommer att kunna bete sig hur som helst. Han har bland annat slagit ner ett förslag om en liga där Europas starkaste fotbollsklubbar ska göra upp, eftersom det kommer missgynna fotbollen i längden.

Det är klokt men kanske också ett spel. Det som dock är klokt i det hela, är att vartenda kommande snedsteg kan bli förödande för fotbollen. Vi har kommit så långt, där pengar och makt fått en så stor kraft, att många fotbollsentusiaster har tröttnat. Därför har jag en känsla av att Fifa- och Uefa-pamparna kommer att backa två steg och vara ödmjuka för att vinna tillbaka fotbollens hjärta. Det kommer inte vara för evigt däremot.

20-talet kommer vara ett kaosartat decennium för fotbollen. Ett decennium som till början verkar välmående, men som till sist spårar ut. Törsten efter pengarna kommer till sist bli allt för stor. Det drabbar inte bara en idrott, utan samhället, gemenskapen och intresset som får folkhälsan att svika. Något som till sist drabbar hela vår värld på olika plan.

Låt det bara inte hända.

Fler sportkrönikor av Wilhelm N. Fotbollen ska ena-inte splittra vårt samhälle

“Wilhelm Nilsson, 25, har arbetat som journalist i snart tio år. Genom åren har han bland gjort journalistiskt arbete åt Expressen, Hallandsposten, 24Sverige och Lokaltidningen. Wilhelm har också skrivit en hel del artiklar åt både fotbollsföreningen Malmö FF och IKEA.”

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.