Wilhelm Nilsson: “Kollektivet är Djurgårdens främsta motståndare i vinter”

”Vi är inte det bästa laget. Men som lag är vi bäst”. Citatet signerades av Djurgårdens IF:s sportchef, Bosse Andersson, när Dif kunde fortsätta sitt guldfirande på Stadion under söndagen. Meningarna kan knappast bli tydligare. Djurgården är värdiga mästare, men knappast det bästa laget med de bästa spelarna.

Om vi backar bandet till den 21 mars, då Sportbladets profiler skulle kora den blivande mästaren. Majoriteten höll Malmö FF som vinnare medan någon höll AIK, Hammarby och Häcken som guldkandidat. Ingen kunde i sin vildaste fantasi tro att Djurgårdens IF skulle stå som svenska mästare när säsongen skulle rundas av. Men så var det där med kollektivet.

Tittar jag på mina egna fotbollskunskaper, har Malmö FF, AIK och Hammarby, alla haft bättre spelartrupper än Dif. Lägg därtill helt andra ekonomiska förutsättningar. Men fotboll är en lagsport och då kvittar det hur det ser ut på pappret. Det verkar Djurgården ha fattat och lagt vikt vid att hitta andra strategier för att bemästra sina konkurrenter. Som att gå och fiska exempelvis.

”Har man harmoni i truppen så är det lättare att nå bra resultat. Vi gör väldigt många roliga saker tillsammans, fiske är populärt. Vi har ett lag som trivs och har en stark sammanhållning.” Sade Bosse Andersson i en intervju med DN för bara ett par dagar sedan.

Helheten kan splittras

En stark sammanhållning bygger man inte genom att gå och fiska. Det måste finnas i det naturliga, genom att i grupp ha människor som trivs ihop. Därav har alla djurgårdare all anledning att få njuta av guldet nu, för snart kan ett orosmoln lägga sig nattsvart över Stockholm.

För vad händer när (läs: om) skytteligavinnaren Mohamed Buya Turay försvinner? När Jesper Karlström inte kritar på ett nytt kontrakt? Eller när Marcus Danielsson och Aslak Witry får kittlande anbud från andra håll? Risken är stor för att det här laget blir några kuggar fattigare. Kuggar som inte bara varit viktiga på plan, utan varit navet för det här kollektivet.

Kollektivet som alltså burit framgång under det här året. Det som varit nyckeln i att kunna vända matcher, få mer energi och ta de där viktiga uddamålssegrarna, blir nu vinterns stora motståndare. Självklart vill många av de här fotbollsspelarna vidare i sina karriärer, och kan mycket väl dra skutan åt annat håll i vinter. Det är naturligt i fotbollsvärlden och det vet Bosse Andersson mycket väl om.

Måste ta sig an svåra uppgiften

För att kunna vara med och utmana nästa år, behöver nu Djurgården träffa rätt – i rätt individer. En uppgift som kräver ett otroligt mod, som först kan ge visa ett definitivt resultat när vi sammanfattar om ett år. Blev det en “perfect match” eller inte?

Hur som helst. Oavsett så blir det här en tuff nöt att knäcka, herr Andersson. Dock ska vi ha i åtanke att Bosse är en finurlig man med många ess i rockärmen.

To be continued…

“Wilhelm Nilsson, 25, har arbetat som journalist i snart tio år. Genom åren har han bland gjort journalistiskt arbete åt Expressen, Hallandsposten, 24Sverige och Lokaltidningen. Wilhelm har också skrivit en hel del artiklar åt både fotbollsföreningen Malmö FF och IKEA.”

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.