4 paus-övningar för en starkare arbetsdag

Charlotte inspirerar till en rörligare och starkare arbetsdag. Få mer energi och arbetslust med dessa 4 paus-övningar!

Stillasittandet är ett av våra största hälsoproblem i dag. Vi sitter alldeles för mycket på rumpan för vårt eget bästa och vi behöver röra på oss för att kroppen ska hålla. Många som sitter på kontor och jobbar, är inte är tillräckligt starka för att sitta ner hela dagarna. Det är dags att ändra på det och att få ny energi! Fatta tag i din kollega eller kollegor och gör de här 4 paus-övningarna nu!
Text och foto. Charlotte Beijer

4 paus-övningar för en starkare arbetsdag

Om du läser den här artikeln på eftermiddagen, när huvudet börjar kanske bli tungt och ögonen grusiga … Drick då inte ännu en kopp kaffe, utan ta ett glas vatten och res dig ur stolen och rör på dig istället. Upplägget består av två övningar för baksida axlar/skulderblad och två övningar för sätet.

Gör så här: Kör 45 sekunder – 1 min på varje övning, 3-4 varv. I filmen nedan har jag försökt att visa upplägget så tydligt som möjligt.


Övning 1 – För baksida axlar och skulderblad
Luta dig fram med en rak rygg. Dra upp armarna i ett smalt V. Dra sedan in armarna till ett W och kläm verkligen ihop mellan skulderbladen.

4 paus-övningar för en starkare arbetsdag
Dra armarna bakåt till ett W och kläm ihop skulderbladen

Övning 2 – Utfall
Ställ dig höftbrett mellan fötterna och ta ett steg bak och sjunk ner så långt du kan, men ändå behålla en god teknik. Med god teknik menar jag bland annat att vara rak i ryggen, ha en aktiverad/spänd core och gör övningen i din takt.

4 paus-övningar för en starkare arbetsdag
Utfall bak. Ta ett steg bak och sjunk ner så långt du kan med en god teknik.

Övning 3 – Fokus på baksida axlar och skulderblad
Ta ett axelbrett grepp på ett gummiband. Ha gummibandet i brösthöjd, sänk ner axlarna och dra armarna åt sidan med raka armar hela tiden. Glöm inte att kläm ihop skulderbladen när armarna går åt sidan.

Övning 4 – Sidogång
Sista övningen är sidogång med ett gummiband/miniband vid vaden. Ta 8-10 steg/sida och se till att bandet hela tiden är spänt för att sätet ska aktiveras.

Varsågod, då är du kittad med fyra övningar som du och dina kollegor kan göra under veckan. Som jag skrev tidigare, gör övningarna i 1 min/övning, gärna 3-4 varv, men om du har ont om tid, kör ett varv. Det är ju som sagt bättre att göra ett varv än inget. Du kan ju även göra ett varv under förmiddagen, ett varv under lunchen och ett på eftermiddagen. Testa och se hur det känns!

Lycka till med träningen!

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.