5 övningar för en bättre kontorshållning

Idag ska jag bjuda dig och dina kollegor på 5 övningar för en bättre kontorshållning samt en bättre rörlighet och som i sin tur kommer ge mer energi under dagen. Jag har själv suttit på kontor och vet hur det känns i kroppen efter lunch. Jag upplevde att jag var tömd på energi och axlarna ville mest fram redan efter några timmar vid skrivbordet. Känner du igen dig? Då tycker jag att du ska fortsätta läsa.
Text och foto. Charlotte Beijer

De här övningarna du kommer att få ta del ut av nu är lätta att göra då det enda du behöver är dig själv. Samla ihop dina kollegor och gör övningarna 1-2 gånger/dag. Gå in i ett mötesrum eller stå vid skrivbordet och kör. Det här passar perfekt till kampanjen Upp och hoppa, Sverige! Syftet med kampanjen är att vi ska försöka motverka stillasittandet genom att resa oss upp och göra korta rörelsepauser. Att röra på sig ska väl inte vara så svårt? Nu kör vi! (Läs mer om Upp och Hoppa, Sverige här)

5 övningar för en bättre kontorshållning

Gör varje övning i 1 minut. När du gjort alla övningarna har det gått fem minuter och du kan sedan ta ett glas vatten och gå tillbaka till din stol.

1. Rotation i bröstrygg

Kom ner till en plankposition. Kom fram med höger fot utanför höger han och rotera mot ditt knä och sedan till motsatt håll. Upprepa två gånger på höger sida för att sedan byta till vänster sida och upprepa rörelsen.

2. Wall slides

Ställ dig mot väggen och se till att dina hälar, rumpa, armbåge, handrygg och huvud nuddar väggen. För sedan händerna upp mot taket och ner igen utan att släppa kontakten med väggen med hälar, rumpa, armbåge, handrygg och huvud. Den är svår. Genom att utföra den här ofta kommer du också få resultat ganska snabbt med.

Du kanske även gillar Rörlighetsträning – för minskad skaderisk och ökad livskvalité

3. Djup knäböj med rotation

Sitt i en djup knäböj och rotera åt ena sidan tre gånger och därefter tre gånger åt andra sidan. Upprepa övningen tills minuten är över.

4. Höftlyft

Lägg dig ner på rygg med hälarna placerade ganska nära din rumpa. Tippa bäckenet så att revben och höftben möter varandra, spänn till magen och pressa upp höften samtidigt som du spänner till rumpan. Upprepa övningen och kom ihåg att trycka ifrån med dina hälar.

5. Knäböj

Ställ dig någonstans mellan höftbrett-axelbrett med fötterna. Utför en rörelse som att du ska sätta dig på en stol och upp igen. När du ska ner till ”stolen” spänner du till dina magmuskler, har en rak rygg och när du kommer upp igen spänner du till rumpan. Låt även dina fötter vara i golvet hela tiden och lite mer tyngd på hälarna.

Hoppas du gillar övningarna och testa på att göra övningarna varje dag i en månad nu och se om det blir någon förbättring. Jag är ganska säker att din och dina kollegors rörlighet kommer bli väldigt mycket bättre. Lycka till!

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.