Kom igång med längdskidåkning som träningsform

Längdskidåkning är en rolig och bra träningsform, konditionseffekten är hög och nästan alla kroppens muskler får jobba. Därför blir också kaloriförbrukningen hög.

Längdskidåkning är en toppenbra träningsform för dig som gillar att träna utomhus. Och om mindre än 4 veckor är det dags för Tjejvasan som vår bloggare Caroline W Söderblom tränar inför. Här delar hon med sig av skidglädje och personliga tips för att komma igång med längdskidåkning som träningsform:

Jag ”upptäckte” längdskidåkning som träningsform för bara 7-8 år sedan. Jag åkte sällan som barn eller ungdom. Då var fokus slalom för hela slanten när det kom till vintersporter! Men numera uppskattar jag längdåkning väldigt mycket.

Därför är längdskidåkning så bra: Det är en optimal träningsform, konditionseffekten är hög och nästan alla kroppens muskler får jobba. Därför blir också kaloriförbrukningen hög.

Kom igång med längdskidåkning som träningsform

Kom igång med längdskidåkning som träningsform
Kom igång på längden med Caroline!

Träna teknik: Med rätt teknik kan du åka med hög intensitet. Träna din teknik genom att t.ex. åka utan stavar. Börja med 10-15 min. där du försöker komma framåt enbart med hjälp av benen.

Öka tempot i backarna: Backar ger effektiv träning. Lär dig därför att forcera uppför backarna på rätt sätt. Använd den s.k. saxtekniken, dvs. vinkla ut skidorna när du ska ta dig snabbt uppför en brant.

Lek med farten: Lägg in flera kortare eller längre intervaller (30 sek. till 5 min.) i högt tempo, så att du åker i 75–85 % av din maxfart. Det ökar belastningen på hjärtat och lungorna, vilket gör dem starkare.

Caroline W Sörderblom är utbildad kostrådgivare och PT och tränar sina klienter utomhus oavsett väder. På bloggen “LIVET BÖRJAR VARJE DAG” och på instagramkontot @pt_pepp kan du följa henne i ur och skur på jobbet som tränare och massor med hälsoinspiration.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.