Träna längdstyrka inför Tjejvasan

En skidåkare bör träna sin styrka främst för att hålla sig skadefri och för att förbättra kraften och uthålligheten i stakningen. Här delar Carolin med sig av hur hon tränar inför Tjejvasan.

Att träna längdstyrka är ett bra komplement till den vanliga längdskidåkningen.
Ska du köra Tjejvasan, Kortvasan, Öppet Spår eller Vasaloppet? Då är det en god idé att lägga extra krut på träningen nu de sista veckorna för att orka genomföra loppet på ett mer tillfredställande och härligt sätt!
Text och Foto. Caroline W Söderblom

I vissa delar av landet är snötillgången inte jättestor och det kan vara svårt att få till tillräckligt med träning i spåren. Då behöver man hitta annan form av träning som kan vara gynnsamt senare i spåren, som t.ex. styrketräning. Då menar jag inte att man måste lyfta massa tunga vikter på gymmet. En skidåkare bör träna sin styrka främst för att hålla sig skadefri och för att förbättra kraften och uthålligheten i stakningen.

Träna längdstyrka inför Tjejvasan
Med gummisnoddar i väskan behöver du inget gym.

Längdstyrka inför Tjejvasan – tips på pass

Åtminstone ett pass i veckan bör vara ett styrkepass med fokus på de muskler du jobbar med vid längdskidåkning. Välj ut några enkla men effektiva övningar såsom armhävningar, plankan, utfallssteg, dips och rygglyft eller ryggrodd med gummiband om du har ett sådant. Alla dessa övningar kan du genomföra hemma på mattan eller utomhus, det krävs inget gym! Kör förslagsvis en liten cirkel med de 5 övningarna, 45sek, vila 15sek.

Och behöver du kolla var närmsta spår finns, eller hur underläget verkar finns all information du behöver här:

www.skidspar.se

För fler längdtips, kolla tidigare inlägg kring längdträning och teknik HÄR

Lycka till, vi ses i spåret. Eller på instagram! @pt_pepp

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.