Positiva hälsoeffekter av promenader (därför mår vi bra av att gå ut och gå)

Bildtext: www.pexels.com/Andrea_Piacquadio

Att känna att vi mår bra efter en promenad är mer än bara en skön känsla! Promenader kan bland annat minska stress, öka kreativitet och få oss att må bättre. Dessutom är det enkelt, lättillgängligt och smidigt.

Det här händer i kroppen när vi tar en promenad

  1. Promenader gör att vi blir mer kreativa! Det finns studier som stödjer teorin om att vi känner oss mer kreativa efter en promenad, att vi får lättare att tänka fritt och utnyttja vår fantasi. Enligt forskningsexperiment verkar det inte ha någon betydelse om vi går inomhus eller utomhus, kroppen svara med samma kreativitet efter en promenad!

  2. Hjärnans förmåga att bilda nya hjärnceller blir förbättrad vid konditionsträning! Fysisk aktivitet kan alltså ha en positiv effekt på både vårt minne och faktiska välmående. Under ansträngning frigörs endorfiner i kroppen, dopaminnivåerna blir högre och kopplingen till hjärnans belöningssystem ger oss en känsla av lycka och välbefinnande! En promenad kan alltså både förbättra minnet och göra att vi känner oss gladare!

  3. Vi sover bättre och minskar stress genom att motionera! Genom att gå ut och gå kan vi uppleva en högre sömnkvalitet på natten och känna en lägre stressnivå under dagen när vi är aktiva. Det är vanligt att faktiskt få en ökad känsla av förhöjd energi på dagen, samtidigt som kroppen har lättare att komma ned i varv senare. Försök undvik att lägga din promenad precis innan du ska sova, det kan istället ge motsatt effekt då kroppen blir piggare och sinnet mer kreativt!

 

Fortfarande tveksam till att det fungerar? Prioritera in 30 minuters promenad i din vardag under 7 dagar och se om du känner någon skillnad. Skriv ned en rad om hur kroppen känns vid start och återkoppla till den meningen efter en vecka har gått. Lycka till!

Läs fler träningsartiklar av mig här på Iamready.se https://iamready.se/author/martina/

Ni hittar mig även på Instagram (martinanatalie) för träningspass och träningstips!

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.