PT:n Caroline W. Söderblom om tidsbrist: Så får du in träningen i en stressad vardag!

Har du inte tid att träna? Då ska du läsa det här! PT:n Caroline W. Söderblom tipsar om hur du får loss tid i vardagen!

Tidsbrist, är det många brottas med när det kommer till träning.  Ofta är det ju just tiden man känner att man inte har. Det kan ju kännas nästintill ironiskt på sätt och vis. För att bli mindre stressad behöver man träna, men man är så stressad att man inte känner att man hinner träna. och så där fortsätter det. Det kan vara ganska svårt att bryta mönstret. Här tipsar PT:n Caroline W. Söderblom om fiffiga sätt att få tiden att räcka till!
Foto. Shutterstock

Träningstips: Så bryter du mönstret och får in träningen i vardagen

Pendelträning. Att cykla, springa eller att åka rullskidor till jobbet är bland den mest tidseffektiva träningen som finns. Slipp bilköer, rödljus och isiga framrutor. Du behöver inte träningspendla till jobbet varje dag och inte båda vägarna, men du kan till exempel åka rullskidor ena vägen och buss eller bil andra vägen. Många arbetsplatser har dusch numera, och kanske t.o.m. skåp där du kan förvara ombyteskläder.

Läs även Sänk kraven och kom igång! 

Hemmaträning. Vill du minimera ställtiden för träning kan du enkelt träna hemma i vardagsrummet. Eller varför inte använda trapphuset där du bor för intervaller? Investera i några gummiband och om du vill en kettlebell, och vips har du fått ditt eget hemmagym. Det kan vara lättare att få in hemmaträningen i ett stressigt liv eftersom du inte måste ta dig någonstans. Barnen kanske har somnat och du kan köra ostört en stund för dig själv. Se kvällsträna längre ned!

Morgonträning. Morgonstund har guld i mun. Ett smart sätt att få sin träning att bli av är att stiga upp tidigt. Gå upp före de andra om du har familj/barn, och kör 30-45 minuter innan frukost så äter inte träningen av familjetiden. Det brukar kännas väldigt skönt resten av dagen när man har tränat på morgonen.

Eller kvällsträning? För många är det ovant att träna efter middag och nattningar. Men är det enda sättet att få träningen att bli av kan det vara värt det, trots att vissa upplever att de går upp i varv och får svårt att somna. Testa, för vissa kan sen träning ge helt motsatt effekt och nattsömnen blir god som aldrig förr.

Du kanske även gillar Helkroppspass med en parkbänk som utomhusgym

Middagsträning. Ska ni på kalas eller middag X natal km/mil hemifrån? Kanske kan du passa på att cykla eller springa dit och skicka med ombyte med övriga familjen om du kan. Alternativt hem? Så behöver du bara en liten ryggsäck med dig och kan duscha hemma i lugn och ro sedan:)

Barnvagnsträning. Är du föräldraledig? Det finns en uppsjö av bra barnvagnar anpassade till löpning och cykling. Det finns även så kallade multivagnar, som fungerar till både löpning, cykling och rullskidsåkning. De flesta barn brukar gilla att ligga/sitta i vagnen och se sin förälder ”in action”. Läs även mina tidigare inlägg kring gravidträning och mammaträning.

Matlagningsträning. Ja, vad kan man göra medan man står vi spisen och väntar, steker, vänder eller rör? Den gravida kan alltid träna på att knipa! Det kan förresten alla kvinnor träna då och då. Och utöva det så finns det ju en uppsjö med övningar som funkar, allt från tåhävningar till knäböj, till att träna buktryck. Vill du flåsa lite mer så kör upphopp eller stjärnhopp – men akta så du inte flaxar av kastrullerna från spisen bara:)

Ett helt annat tips kan vara att klä på sig träningskläder direkt på morgonen på helgen. Du blir undermedvetet inställd på att träning ska ske, och om du har barn så brukar det kunna gå att få till lite träning utomhus, i lekparken, i väntan på dansen eller fotbollsträningen och så vidare.

Vissa gånger kanske träningen inte blir ”perfekt” eller supereffektiv. Men kom ihåg att all träning är bättre än ingen träning!

Du kanske även gillar Smygträna i vardagen – 6 muskelboosters du kan göra utan att byta om

 

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.