PT:n tipsar: Så kan du variera konditionsträningen inomhus

Det finns många sätt att få till konditionsträningen inomhus. Här tipsar PT-Martina om tre av många exempel att få upp flåset. Foto. Shutterstock

I och med väderomslaget på hösten ger många upp joggingen utomhus. Men det finns ingen ursäkt att skippa konditionsträningen för det.

3 exempel på hur du kan variera konditionsträningen inomhus 

– Kondition tränas inte enbart upp genom löpning och lösningen till svettiga pass inomhus innebär inte nödvändigtvis att du måste svira på dig löparskorna för att springa på löpbandet, förklarar Martina Rehn som precis fått en ny PT-tjänst i Stockholm.

Här är några exempel att lägga in i höstens konditionsplanering:

Plyometrisk träning

Plyoträning innebär generellt övningar som inkluderar hopp. Tänk boxhopp, utfallssteg med hopp, knäböj med hopp, burpees, osv. Bara fantasin sätter gränser här egentligen, och ett pass behöver inte vara så komplicerat. Välj ut 5 olika övningar med hopp, och jobba varje övning 30 sekunder x 5 omgångar med 30 sekunder vila emellan. Exempel: 30 sekunder knäböj med hopp, 30 sekunder vila – 30 sekunder knäböj med hopp – 30 sekunder vila osv tills du gjort samma övning 5 gånger, innan du går vidare till nästa övning. Totalt blir passet 25 minuter långt. Tänk att hoppen ska involvera mycket kraft och explosivitet under passet!

Läs mer Konditionsträning kan minska risken för demens

Intervaller på roddmaskin

Roddmaskinen är en riktigt bra konditionsmaskin som ofta kanske glöms bort på gymmet. Här involveras så många muskler i rörelsen, och dessutom så är det ett bra sätt att kombinera både styrka och kondition i en övning. Exempel på ett kort intervallpass kan var 20 sekunder hårt arbete och 40 sekunder långsamt tempo (aktiv vila) x 8 omgångar. Kalas att lägga in i slutet utav ett styrketräningspass exempelvis.

Promenad på löpbandet (finns inga ursäkter)

Koppla i lurarna, slå på din favoritserie och smäll igenom 1-2 avsnitt utav din favoritserie på mobilen. Så enkelt gör man en långpromenad på löpbandet rolig och effektiv! Ha gärna en lutning på mellan 2-6 och en hastighet på 5,5-6,5 för att få upp ett flås. Håll inte kvar händerna på löpbandets räcken när du går, utan låt armarna följa med i rörelsen när du rör dig. Multitasking i sitt esse! 

Du kanske även gillar Så maxar du promenaden – 5 tips! 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.