Så laddar Sebastian Nykvist inför OCR-loppet

Är du anmäld till ett hinderbanelopp i år? Möt I am Ready´s bloggare och OCR-atleten Sebastian Nykvist som ger dig alla tips du behöver för att klara av utmaningen på bästa sätt.

Sebastian Nykvist tävlar i OCR (Obstacle course racing) i åldersgruppen 25-29 och placerade sig på en 5:e plats i årets Tough Viking. På söndag tävlar Sebastian i elitklassen på Toughest. Laxtrappan är Sebastians specialitet och han vet allt om hur du gör för att klara av Toughest, Tough Viking, Superior eller vilket OCR-lopp du än tänkt springa i år.

Varför tycker du om den här sporten så mycket?

– För mig är det den ultimata sporten. Du måste vara uthållig, stark, teknisk och framför allt ha mycket pannben för att bli bra på OCR. Det tilltalar mig väldigt mycket. Dessutom är det mycket roligare att springa när det är saker i vägen.

Hur fastnade du för OCR?

– Jag genomförde mitt första race som en kul grej 2015 och blev helt frälst. Att det råkade vara Toughest, som jag nu i efterhand förstått är ett av de bästa loppen, var en lyckoträff. Det var så himla bra stämning på tävlingen och så var det ett superkul lopp. Jag har alltid tycker det är roligt med hinderbanor ifrån att jag var liten till att vi gjorde det i det militära. Så det var lite ”meant to be” tror jag.

Vad krävs för att bli bra på OCR?

– Framför allt behöver du vara löpstark och ha ett bra pannben med mycket vilja. Du behöver pusha dig själv när det är som jobbigast men ändå hålla huvudet kallt, kunna tänka strategiskt, när du ska ta hinder. När jag springer terränglopp, kan jag stänga av hjärnan lite och bara plöja på med löpningen. Det går inte i OCR på samma sätt som när det är hinder med. Du behöver vara alert på ett helt annat sätt.

Så laddar Sebastian Nykvist inför OCR-loppet

Hur tränar du?

– Jag springer mycket intervaller och distanslöpning. Jag har tränat väldigt mycket styrketräning tidigare i mitt liv och har inget problem med styrkan. Jag har dock fått jobba desto mer med konditionen. Det gäller att jobba på sina svagheter.

Har du gjort någon mer förändring i din träning?

– Jag har börjat springa mer när jag gick in för OCR och hinderbana. Tidigare tränade jag nästan bara styrketräning på gymmet. Under det senaste halvåret har jag börjat träna mindre då jag tränade på tok för mycket och för hårt tidigare i år. Jag kände att träningen inte gav så mycket som den borde och jag kände mig slut konstant i både kropp och knopp. Nu tränar jag mindre men med mer eftertanke. Varje pass har ett tydligt syfte.

Har förstått att löpstyrka är A & O, vad är resten?

– Stämmer bra! Det övriga är greppstyrka, överkroppsstyrka, lite explosivitet och en hel del kämparglöd.

Jag har hört att hänghinder är svåra, vilket typ av hinder utmanar dig mest?

– Jag är väldigt stark för min kroppsvikt så jag har inget problem med hänghinder. De hinder jag har stört problem med är när man måste nå långt då jag inte är så lång. Annars är det nya hinder som jag inte riktigt har satt tekniken på än. Det är en hel del tekniskt kärvande hinder.

Det är ju inte bara kroppen som ska vara pigg utan även psyket. Hur håller du huvudet kallt under tung ansträngning?

– Jag andas! Det låter kanske som en självklarhet men efter tre djupa andetag så är jag på banan igen. Jag försöker hålla mig lugn innan loppet. Jag yogar på morgonen och försöker följa min dagsplan innan loppet, så jag inte ska stressa upp mig mentalt i onödan.

Hur laddar du upp inför ett race?

– För mig är själva tävlingsuppladdningen hela tävlingsveckan. Jag behöver få mina timmar sömn, äta bra mat och ha en bra balans mellan träning och återhämtning. Det gäller hela veckan. På morgonen på tävlingsdagen så yogar jag, äter en bra frukost, åker till tävlingen i god tid och värmer upp ordentligt och hänger lite med folka jag känner. Sedan går jag in i min bubbla och laddar för mig själv med musik och stretch.

Vilken är nästa stora tävling?

– Den största tävlingen som väntar efter Toughest är SM i militär hinderbana för civila. Den är under SM veckan i Helsingborg den 7/7.

Följ gärna Sebastians OCR-äventyr på bloggen och hans Instagram @optimumnypan

Snabbfakta om Sebastian

Så laddar Sebastian Nykvist inför OCR-loppet

Namn: Sebastian Nykvist
Ålder: 25
Familj: Sambon Sofie, världens bästa mamma och pappa Caroline och Johan, lillebrorsan Viktor
Gör: Bloggar på I am Ready, personlig tränare och gruppträningsinstruktör på Balance samt säljer och serverar ost och vin på Turinge Ost och Vin utanför Södertälje.
Tränar helst: Tunga backintervaller eller högintensiva crossfit pass, gärna Murph.
Tävlingsmeriter inom OCR: 5 plats män 25-29 och 36 plats totalt på Tough Viking Stadion, 6 SM i militär hinderbana 2017.

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.