Skönhetsexperten om träning och hudvård: “Så påverkas hunden när du svettas “

Att träning är bra för hälsan, kroppen och knoppen vet vi sedan gammalt. Men att pulshöjande aktivitet … och bieffekten att svettas, även är bra för hyn kanske inte alla visste? Träning stärker kollagenet, det vill säga proteinerna i hyn och sägs till och med ha en positiv inverkan på cellproduktionen. Det har gjorts medicinska studier på en grupp personer som under tre månader tränade medelintensiv konditionsträning, två gånger i veckan och 30 minuter per gång, vilket resulterade att samtliga deltagare fick upp till 10 år föryngrad hud. [KÄLLA]

Vad du väljer att lägga utanpå huden har också betydelse. Jag har träffat skönhetsexperten Linda Hölling, butikschef på Oriflames flaggskeppsbutik i Stockholm, för att ställa några snabba frågor till henne om träning och hundvårdsrutiner.

Vad händer med hyn när vi svettas?

Linda: – Vid träning svettas man mer än normalt. Ett utmärkt tillfälle för huden att svettas ut slaggprodukter och gifter som sen dunstar bort. När vi svettas tvingas salter ut som lägger sig på huden vilket kan bli uttorkande. Därför är det med stor fördel man ska träna utan smink (med rengjord hud) och tvätta huden efter träningen. Har du mycket heltäckande makeup när huden blir varm absorberas den. Det i sin tur kan leda till blockerade porer. Så stäng inte inne svett. Speciellt inte om du har en torr hud. Syran i svett kan orsaka irritation och i värsta fall inflammation. Kombinationen av svett och smink kan också framkalla en hinna av överflödig olja. Se över din makeup om du är en person som till exempel tränar under lunchen och inte hinner rengöra huden mellan varven. Se till att du har en lätt och hudvänlig bas som huden kan andas igenom. Svett i sig rengör huden på ett positivt sätt. Dock kan man behöva hjälpa huden på traven med peeling och rengörande mask.

Läs även: Antiinflammatorisk pumpasoppa med grönkålstopping

Vad är grundläggande för en fräsch och välmående hy?

Linda: – För att allt du applicerar på din hud så som kräm, serum, ögonkräm etcetera ska kunna tränga ner ordentligt, krävs det att din hud är ren. En rengöring anpassad för din hud är den viktigaste basen för en bra hudvård. Förutom att välja en för stark rengöring gör många misstaget att ta för mycket rengöring när de tvättar huden. Man behöver inte ta mer än en ärtas storlek. Har man mycket makeup eller oljig hud är det bättre att tvätta huden två gånger.

Hur skiljer sig hudvård för kvinnor och män?

Linda: – Mäns hud är generellt lite tjockare med större porer. Därför ser man oftare hudvårdsprodukter som är anpassade för en grövre hud riktade till män. Men många gånger kan det enbart vara förpackningens utseende och doft som är mer inriktade för män. Det kan gå utmärkt att kvinnor och män använder samma hudvårdsrutin.

Hur tar du bäst hand om en vintertrött hy?

Linda: – Fukt! Förebyggande innan och under hela vintern. Under vår kalla årstid går elementen för fullt och luften inomhus blir betydligt torrare. Därför mår vår hud bra av att vara utomhus. Något som kickar igång en fräsch och rosig hy. Men också att vara noga med de närande produkterna som serum, nattkräm och ansiktsmask. Behöver du extra lyster är en produkt med syra eller lyster i utmärkt.

Vilket är ditt bästa skönhetstips?

Linda: – Kontinuitet är A och O i hudvården precis som i allt där man strävar efter resultat. Att investera några minuter morgon och kväll i din hud. Det ger värdefulla resultat både på direkt och på längre sikt. Har aldrig träffat någon som ångrat att de tagit hand om sin hy. Bara tvärtom. Använd produkter som är anpassade för just dina behov och hudtyp.

Snabbfakta

Skönhetsexperten om träning och hudvård: "Svettas gärna men håll huden ren "
Linda Hölling

Namn: Linda Hölling

Ålder: 39 år

Bakgrund: Hudterapeut- Jobbat med avancerad hudvårdsbehandling, apparaturer och utbildningar. Innehar IPL-certifikat. Apotek- specifikt utbildat och jobbat med analyser och rekommendationer i hudvård. Nu sen 5 år tillbaka på Oriflame.

Titel: Butikschef Oriflame Concept store- Butik och showroom

Äter helst: Allt som har färgen grönt. Alger, Broccoli, spenat och grönt te.

Gör på fritiden: Älskar att vara i skogen. Löptränar och yogar.

Motto: Together We Grow

 

 

 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.