Mammaträning – kom i gång efter graviditeten

Att komma igång med din mammaträning efter graviditeten har många fördelar. Du blir en starkare och friskare mamma – orkar tillgodose ditt barns behov ännu bättre och med mer energi! Man bör avvakta minst sex veckor innan man kör igång med hårdare träning såsom löpning, styrketräning och så vidare. Vid kejsarsnitt bör man vänta ännu längre, tala gärna med din läkare eller barnmorska. Men innan dess kan du såklart både gå på promenader samt köra mycket knipövningar!
Text. Caroline W Söderblom Foto.Shutterstock

Mammaträning – hur, när och var?

Ett sätt att få ihop träningen med mammalivet är att träna tillsammans med din bebis. Hemma eller utomhus i samband med en barnvagnspromenad? De dagar då du har mer energi, känner dig piggare och mer utvilad kan det vara perfekt att träna antingen hemma eller utomhus när bebisen sover.
Träna gärna flera, kortare träningspass varje vecka. Det brukar vara enklare eftersom det behövs mindre tid per gång, dessutom påstås det vara bättre för mjölkproduktionen … Långa träningspass kan göra dig rätt trött, särskilt med tanke på omständigheterna och att du kanske sover mindre än vanligt. Kroppen behöver byggas upp sakta men säkert och med rätt övningar.

Läs även Kom i gång med gravidträning

Börja stärka de inre magmusklerna

De inre magmusklerna behöver stärkas för att hålla bäckenet i rätt position och för att kunna parera mer explosiva rörelser – även i vardagen. Många gör misstaget att inte bygga upp kroppen inifrån först och går direkt till att börja springa. Vid just löpning behövs starka inre magmuskler för att stabilisera bäckenet i varje löpsteg. Att träna upp de inre core musklerna är grunden till allt och förebygger både ryggvärk och dålig hållning. Försök att träna detta varje dag.

Övningar – Träna inre core muskulaturen

Din bebis kan ligga på din mage/bröstet medan du håller på. Lägg dig på rygg alltså(!), med böjda ben. Pressa ned ländryggen helt i underlaget/mattan. Du kan testa att hålla en hand på magen för att känna hur det känns när musklerna aktiveras.
När du känner dig redo kan övningen även byggas på med fler steg. T.ex. lyft upp benen så de inte nuddar golvet – med 90 grader i knävecken. Dippa sedan en fot/stortå i taget ner i golvet. Försiktigt, fokuserat och kontrollerat. Släpp inte spänningen i magmusklerna.
Varva med knipövningar! När du tränat upp styrkan och etablerat kontakten kan du träna knip- och magmuskulaturen samtidigt, som en övning. Kom sedan ihåg när du börjar träna lite mer fysiskt att det inte ska göra ont någonstans – då bör du avbryta direkt. Det kan vara kroppens sätt att tala om att något inte är bra. Om du är osäker – kontakta din barnmorska/läkare.

Ta det lugnt och bygg upp kroppen steg för steg. Och vill träna säkert, träna med en gravidutbildad PT eller anmäl dig till ett ”mamma-camp” Då kan du få tips och råd och ställa alla frågor du behöver för att känna dig trygg med träningen!

Du kanske även gillar Småbarnsåren – så får du träningen att bli av

 

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.