Vad menas egentligen med att träna “funktionellt”?

Vad menas egentligen med att träna "funktionellt"? I den här artikeln går PT.n Martina Rehn till botten med detta, vanligt förekommande, begrepp! Foto: Shutterstock

Funktionell träning hör vi ofta talas om. Men vad innebär det egentligen? Här går PT:n Martina Rehn till botten med begreppet.

Hur tränar man funktionellt?

Funktionell träning är ett brett begrepp inom träningsläran som i princip betyder att träningen ska förbättra och spegla kroppens naturliga funktioner. Detta innebär alltså träning som bäddar in både koordination, balans och styrka i övningarna. Crossfit är ett bra exempel när det kommer till detta, iallafall om du frågar mig. Men med det sagt så innebär inte det att funktionell träning inte kan blandas in i ett styrketränings- eller löpprogram. Tvärt om, gynnar ofta variationen vår träning.
Läs mer 4 anledningar till varför uppvärmning innan träning är viktigt

Vi blir bra på det vi tränar

Vi blir bra på det vi tränar helt enkelt. Simmare behöver simma för att bygga upp sin teknik i vattnet liksom löpare behöver löpa för att förbättra sin tid i löpspåret. Likadant är det med styrketräning. Tränar vi med många isolerade rörelser så är det också så kroppen kommer formas och det är också så musklerna blir vana att jobba. Till skillnad från idrottare som utövar sin sport i kombination med styrketräning så jobbas mycket utav momentum och funktionalitet bort i ett gym. Muskeltillväxten ökar och reflekteras i speglarna, men vi glömmer liksom som borta att även flexibilitet och koordination också behöver tränas för att vi ska vara hållbara. Här pratar jag ifrån egna erfarenheter eftersom jag aldrig lagt en tanke på övningar som tränar både bålstabilitet, styrka och koordination tidigare. Ändring på det nu, funktionell träning står uppskrivet i träningsdagboken och nya övningar ska testas!
Du kanske även gillar Stark bål: 3 effektiva magövningar med Charlotte Beijer 

En bra serie som förstärker meningen ”Vi blir bra på det vi tränar” är den här kortserien från Brute Strength. Serien består av fyra avsnitt som visar skillnaden mellan power lifting, crossfit, weigh tlifting och bodybuildings på ett underhållande sätt. Här kan du se ett utav avsnitten: https://www.youtube.com/watch?v=I1I4oZrZQXU

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.