Bananpannkaka är ett nyttigt recept med få ingredienser som man ofta har hemma. De passar lika bra som frukost, mellanmål eller efterrätt. Att laga den perfekta barnmaten kan ibland vara som ett turcasino, men den här gillas av både barn och vuxna och passar lika bra efter exempelvis träning med viktskivor eller om du varit och slagit med golfklubban. Med få ingredienser som är relativt proteinrika gör de bananpannkaka till en riktig toppenrätt! Har du bananer hemma som börjar bli bruna är de perfekta att ta tillvara på och använda till bananpannkakan. Här presenterar vi hur man gör traditionella bananpannkakor, men även olika varianter om man exempelvis vill göra bananpannkaka utan ägg, eller mer mättande varianter.
Hur många kalorier är det i bananpannkaka?
Ett äggs vikt och en banans storlek kan ju variera, men i snitt innehåller den klassiska bananpannkakan 277 kalorier per portion. Något annat som påverkar antalet kalorier är hur mycket fett du använder till stekningen. I snitt får du i dig 14 gram protein, 21 gram kolhydrater och 14 gram fett.
Bananpannkaka recept
1 portion
1 banan
2 ägg
Kokosolja eller smör till stekning
Hur gör man bananpannkaka?
- Börja med att knäcka äggen i en skål.
- Skala bananen och lägg i skålen tillsammans med äggen.
- Mosa bananen med en gaffel så att det blir en jämn smet, eller använd dig av en mixerstav eller en blender.
- Lägg i lite kokosolja eller smör i en stekpanna. Tricket att lyckas med bananpannkakorna är att steka dem på låg temperatur!
- Klicka i små plättar i stekpannan med hjälp av en sked.
- Stek bananpannkakorna tills de fått en fastare form, vänd dem sedan.
- Servera gärna med färska bär.
Bananpannkaka utan ägg
Här kommer ett recept på bananpannkakor utan ägg. Perfekt för veganer eller äggallergiker:
1 banan
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl valfri mjölk eller växtdryck, exempelvis havremjölk eller mandelmjölk
1 krm salt
Valfri fett till stekning, exempelvis kokosolja eller rapsolja
Vegansk bananpannkaka
- Mosa bananen och blanda med vetemjöl, bakpulver, växtbaserad dryck och salt. Använd dig av en gaffel, mixerstav eller blender.
- Låt smeten vila minst 10 minuter så att smeten håller ihop ordentligt.
- Klicka ut smeten till små plättar i en varm stekpanna.
- Vänd plättarna när de fått lite färg.
- Servera som de är eller med frukt eller bär.
Bananpannkaka med havregryn
Vill du ha lite mer mättande bananpannkakor passar bananpannkakor med havregryn. Det är samma grundrecept som ovan men med havregryn i:
1 portion
1 banan
2 ägg
1/2 dl havregryn
Kokosolja eller smör till stekning
Så här gör du bananpannkakor med havregryn:
- Blanda alla ingredienser och mixa med en stavmixer.
- Stek på låg värme i ungefär 2 minuter per sida.
- Servera gärna med bär.
Banpannkaka med mandelmjöl
1 banan
2 ägg
1 dl mandelmjöl
0,25 tsk bakpulver
Valfritt fett till stekning, exempelvis kokosolja
Så här gör du bananpannkakor med mandelmjöl:
- Börja med att mosa bananen tillsammans med övriga ingredienser.
- Låt smeten dra i 10 minuter
- Stek på låg temperatur.
- Nu är den färdig att servera tillsammans med dina favorittillbehör.
Hoppas du finner något recept på bananpannkaka som du gillar. Orkar du inte steka går det bra att göra bananpannkaka i ugn.