Ta kommandot över din hälsa med epigenitik (du kan påverka mer än du tror!)

Din livsstil överförs till nästa generation, berättar läkaren Mouna Esmaeilzadeh i Nyhetsmorgon. Foto: Shutterstock

Epigenitiken är på frammarsch och enkelt förklarat definieras begreppet av ”möjligheten att kunna påverka dina gener och arvsanlag, genom aktiva val kring livsstil och miljö”.

Livsstilen spelar roll

Generna är det vi föds med, DNA-spiralen är som den är, och bestämmer allt från ögonfärg till vilka sjukdomar vi är programmerade att få. Gener är livsviktiga, men de är inte allt. Vi kan påverka våra gener genom våra vanor och således påverka vilka sjukdomar som triggas och hur länge vi lever. Med andra ord kan man hämma sjukdomsgener och främja hälsogener.

Att vår livsstil påverkar vår hälsa, det har vi vetat länge, men att den även påverkar våra gener på molekylnivå och kan ändra våra gener [källa], samt eventuellt kan ärvas vidare till våra barn och barnbarn – och under hela vår livstid. Och inte bara under graviditeten … och även hos män. Det är relativt nya kunskaper.

Även små förändringar räknas

I dag kan läkarna relativt enkelt kartlägga våra gener och ta reda på vilka sjukdomar vi har anlag att få. Med andra ord vi har mycket mer makt över vår hälsa än vad du kanske tidigare trott. Hälsoansträngningarna du gör i dag skulle eventuellt vara en toppeninvestering för det nästkommande generationsledet, förklarar Dr Mouna för Nyhetsmorgons tittare, med slutklämmen att  även små positiva förändringar i vardagen räknas och ger stor hälsoeffekt i långa loppet!

Källa: Ändra livsstil och påverka dina gener – Nyhetsmorgon (TV4)

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.